Pénz- és tőkepiac

Nem mindenki dolgozhat ezen a hétvégén

Jó, ha mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy ünnepnapon történő munkavégzés esetén milyen bért, illetve bérpótlékokat köteles fizetni a munkáltató. Aki piros betűs ünnepen dolgozik, egészen jól járhat.

A heti pihenőnap nem egyezik meg a munkaszüneti nappal, ugyanis az utóbbit köznyelven piros betűs ünnepnek hívjuk. Az sem mindegy, hogy a munkaszüneti nap hétköznapra vagy hétvégére esik-e, mert a bér kalkulációját más szabály szerint kell kiszámítani.

A hrweb.hu beszámolója szerint a bérezés attól is függ, hogy az illető dolgozó havidíjas, órabéres, vagy teljesítménybéres alkalmazásban áll. Az a munkavállaló, aki 2018-ban havidíjas alkalmazásban áll, a munkaszüneti napon végzett munkájáért 100 százalékos pótlékban részesül. Az erre a napra elrendelt rendkívüli munkavégzés esetén a munkáltatónak további 100 százalékos mértékű bérpótlékfizetési kötelezettsége is van, ezt szabadságolással sem tudják ellensúlyozni.

Munkaszüneti napon kivételesen lehet csak rendes munkaidőben munkát végezni.

A munkavégzés vagy a munkakör abban az esetben minősül a munkaszüneti napon is rendeltetése folytán működőnek, amennyiben a tevékenység igénybevételére a munkaszüneti naphoz közvetlenül kapcsolódó, helyben kialakult vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény alapján (vendéglátás), vagy baleset, elemi csapás, súlyos kár, továbbá az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzése vagy elhárítása, továbbá a vagyonvédelem érdekében kerül sor.

Munkavégzést elrendelni külföldi munkavégzés során, külföldre történő szolgáltatás nyújtásához, illetve társadalmi közszükségletet kielégítő munkavégzés esetén lehet – írja az adozona.hu.

A munka törvénykönyv szerint 2018-ban munkaszüneti nap január 1. napja, március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25–26. napjai.

 

bérezés munkaszüneti nap
Kapcsolódó cikkek