Pénz- és tőkepiac

Sikerrel szabadul a nem teljesítő hiteleitől térségünk

Jelentősen nőtt a nem teljesítő hitelportfóliók eladása a közép-kelet-európai térségben 2016-ban, a lezárt tranzakciók nominális értéke meghaladta a 7 milliárd eurót, és ez a lendület 2017-ben is kitartott – derül ki a Deloitte egyik legutóbbi elemzéséből.

A Deloitte a nem teljesítő banki hitelekről (angolul non-performing loan, NPL) szóló, MTI-hez eljuttatott elemzése alapján a két év folyamatai után fordulatra lehet számítani az NPL-piacon.

A hatodik alkalommal megjelent tanulmány újdonsága, hogy Ukrajnával és Bosznia-Hercegovinával bővült a vizsgált országok köre, 14 országra.

A tanulmányban kitérnek arra: az elmúlt évek legaktívabb piacai Románia, Magyarország, Horvátország és Szlovénia voltak. Ezek azok az országok, ahol a legnagyobb értékben cseréltek gazdát NPL-portfóliók.

Forrás: Shutterstock

A tanulmány szerint a nem teljesítő hitelek állománya a közép-kelet-európai régióban jelentősen csökkent 2015-ről 2016-ra:

Ukrajna és Bosznia-Hercegovina kivételével a 2015 év végi mintegy 51 milliárd eurós állomány 44 milliárd euróra mérséklődött.

A két új vizsgált országgal együtt a régióban összesen megközelítőleg 61 milliárd eurót tett ki a nem teljesítő hitelek állománya 2016 végén. Az ukrán bankrendszert jelentős nagyságú nem teljesítő hitelállomány sújtja, ami a gazdasági és politikai válságot követően halmozódott fel az országban – állapították meg.

A Deloitte közleménye idézi Bíró Balázst, a nemzetközi tanácsadócég portfóliókezelési-tanácsadási szolgáltatások közép-kelet-európai vezető partnerét, aki elmondta: „a brit és ír rossz hitelek piacai a kimerülés jeleit mutatják, aminek következtében a befektetői figyelem fokozatosan a közép-kelet-európai és a mediterrán térség felé fordul, 2016-hoz hasonlóan elsősorban a javuló makrogazdasági és ingatlanpiaci környezet támogatta a régiós NPL-piacok aktivitását 2017-ben”.

A Deloitte előrejelzése szerint a nem teljesítő hitelportfóliók értékesítése 2018-ban is az egyik alapvető kockázatcsökkentési eszköz lesz a bankszektorban.

A térség számos országában jelentős vállalati NPL-portfóliók cseréltek gazdát az elmúlt két-három évben, ezért ezekben az országokban a lakossági jelzálog-portfóliók piacának fellendülése várható. Ebben a szegmensben kiemelkedik Magyarország, ahova a befektetők 2016 végétől kezdődően jelentős erőforrásokat csoportosítottak át.

A Deloitte az egyik vezető banki hitelportfólió tranzakciós tanácsadó cég a világban, Európában és a közép-kelet-európai térségben.

A nemzetközi tanácsadó cég az elmúlt években több mint 500 milliárd euró banki eszköz vonatkozásában hajtott végre tőkeáttétel-csökkentési projekteket és banki hitelportfólió tranzakciókat globálisan, az eladói és vevői oldalon egyaránt.

A Deloitte a közép-kelet-európai térségben több mint 6 milliárd euró eszközhöz kapcsolódóan nyújtott tranzakciós támogatást ügyfeleinek az elmúlt négy évben.

tranzakciók hitel nem teljesítés
Kapcsolódó cikkek