Pénz- és tőkepiac

Tartotta magát a tőzsdei korrekciók idején a BÉT

A globális piacokon februárban lezajló intenzív korrekciós trendtől ugyan a Budapesti Értéktőzsde sem tudott teljesen függetlenedni, ugyanakkor a magyar részvények jóval ütésállóbbnak bizonyultak, mint a legfontosabb külföldi papírok. A februárt még 40 ezer pont felett indító BUX végül 5,2 százalékos eséssel, 38 112 ponton zárta a hónapot – derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) februári forgalomról szóló elemzéséből.

A BUX index 38 118 pontos februári záróértéke 5,2 százalékos esést jelent az előző hónaphoz képest. A visszaesés hasonló mértékű más vezető indexek teljesítményéhez, viszont az egyes papírok között nem nagyon akadt olyan, amelyiknél érdemi pánikreakciók érződtek volna. Mindenképpen biztató, hogy Budapesten a legvolatilisebb napok során sem voltak olyan mértékű kilengések, mint New Yorkban, Londonban, Frankfurtban, vagy akár csak a kelet-közép-európai régió más börzéin – hangsúlyozza a BÉT közleménye.

2017.03.10. Budapesti Értéktőzsde BÉT Legek díjátadó gála. Fotó: Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A legnagyobb forgalmú részvények közül az OTP és a Magyar Telekom kisebb, a Richter és a MOL pedig nagyobb mértékben veszített az értékéből.

A négy vezető közül a legnagyobb forgalmat (104,6 milliárd forint) elérő OTP árfolyamát szinte nem is bántották a nemzetközi történések, a mindössze 0,8 százalékos árfolyam csökkenés érthető, hiszen az elemzők és a pénzügyi sajtó egybehangzó véleménye szerint a kelet-közép-európai bankszektor nagyon jó állapotban van, és egy mérsékelt kamatemelési hullám még kifejezetten segítené is a jövedelmezőséget.

Blue chip részvény forgalom és árfolyamváltozás
Forrás: BÉT

Kiugró (87,9 milliárd forintos) forgalom mellett 11,6 százalékot gyengült a Richter Gedeon kurzusa.

A képzeletbeli forgalmi dobogó harmadik helyére csúszott a MOL (47,6 milliárd forintos forgalom). Az olajipari részvénynél határozottan a nemzetközi energetikai részvények hullámzása okozott 7,8 százalékos esést, mert a társaság amúgy az elmúlt évtized legjobb eredményét, a várakozásokat is bőven meghaladó számokat jelenthetett be.

Forrás: BÉT

Pozitívumként említhető a hónap magas kereskedési aktivitása is. A magyar 277,5 milliárd forintos forgalommal zárta a februári kereskedést, a napi átlagforgalom 13,9 milliárd forint volt. 2017 februárjával összevetve mindkét szám meghaladja az akkori értéket (202,1 és 10,1 milliárd forint).

Az azonnali részvénypiac duplikált forgalma 555,1 milliárd forint volt a januári 495,1 milliárd forinttal szemben. A szolgáltatók rangsora februárban éppen ugyanazt a sorrendet hozta, mint az év első havában, vagyis nyert a Concorde Értékpapír (173,1 milliárd forint), második lett a Wood & Company (114,2 milliárd forint) és a bronzérmet ismét az Erste (97,8 milliárd forint) szerezte meg.

A magyar piacon jó sztorik most bőven akadnak. Különösen a hazai kisbefektetők körében népszerű és komoly áremelkedést maguk mögött tudó részvénytársaságok (Konzum, Opus Global, Appeninn) jelentkeznek sorozatosan új társasági hírekkel.

 

magyar tőzsde BÉT BUX
Kapcsolódó cikkek