Pénz- és tőkepiac

Új jegybanki platform segíti a fintech cégeket

Az MNB keddtől Pénzügyi Innovációs Platform elindításával támogatja az új fintech kezdeményezések biztonságos, a pénzügyi stabilitás megőrzésével történő elterjedését. A kezdeményezést Windisch László, a jegybank felügyeleti alelnöke és Szombati Anikó ügyvezető igazgató mutatta be.

A fintech kezdeményezéseket támogató új jegybanki platformról szóló részletes információkat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakmai konzultáción mutatta be fintech cégek, pénzügyi intézmények és az érdekképviseletek vezetőinek.

A jegybank a nemzetközi gyakorlattal is összhangban álló megoldási javaslatokat dolgozott ki. A fenntartható felzárkózást segítő innovatív ötletek megvalósulását egy, az MNB honlapján mától elérhető Pénzügyi Innovációs Platform (Innovation Hub) támogatja, később pedig egy Pénzügyi Innovációs Tesztkörnyezet (Regulatory Sandbox) is felállítható lesz.

Windisch László, az MNB alelnöke (j2)
Forrás: Teknős Miklós

A Pénzügyi Innovációs Platform egyrészt folyamatosan frissülő információs tárházként támogatja a fintech megoldások terjedését. A különböző pénzügyi szolgáltatások kapcsán a szabályozói, felügyeleti elvárások jelennek itt meg, és az új piaci szereplők számára is áttekinthetővé, jól kereshetővé válnak.

Emellett kommunikációs platform funkciója révén információmegosztó felületként szolgál a teljes fintech ökoszisztémának.

A honlap szabályozói támogató platformként is működik, az MNB iránymutatásokkal nyújt segítséget a fintech innovátorok számára az újításaikkal kapcsolatban felmerülő pénzügyi jogi kérdések tisztázására. Időközben megkezdődött a fintech témakörben aktív, tapasztalatokkal rendelkező külföldi társhatóságokkal való kapcsolatfelvétel is, így a felület nemzetközi kooperációs platform feladatokat is elláthat a jövőben.

pénzügyi innováció Fintech Magyar Nemzeti Bank Windisch László INNOVÁTOROK
Kapcsolódó cikkek