Pénz- és tőkepiac

Egyre nő az utasszám

Érdemben növelték utasaik számát a fapados légitársaságok. A szakértők szerint jók a Wizz Air növekedési kilátásai.

A Wizz Air utasainak száma márciusban 2,48 millióra emel­kedett, éves alapon 25 százalékos volt a növekedés. A kihasználtságot 1,1 százalékponttal 91,5 százalékra növelte a magyar hátterű fapados légitársaság. Az elmúlt egy évben az úgynevezett gördülő utasszám 29,6 millió volt, ez 24,7 százalékos növekedés.

A Ryanairnél az utasok száma 6 százalékkal 10 millióra bővült, a kihasználtsági mutató a tavalyi 94 százalékról 95 százalékra emelkedett. Az egyéves gördülő utasszám 9 százalékkal 130,3 millióra bővült.

Forrás: Shutterstock

Az EasyJetnél 3,4 százalékkal 6,55 millióra emelkedett az utasszám az elmúlt hónapban, míg a kihasználtság 0,7 százalékponttal 93,4 százalékra. Az elmúlt 12 hónapban 82,48 millióan utaztak az EasyJet járatain, ez 8,6 százalékkal több, mint a megelőző egyéves időszakban.

A Norwegian 15 százalékkal, 2,82 millióra növelte utasszámát márciusban az egy évvel korábbihoz képest, a kihasználtság pedig 2,6 százalékponttal 86,7 százalékra nőtt. A gördülő utasszám 13 százalékkal, 33,98 millióra bővült.

A szektor általános növekedése és azon belül a Wizz Air jó számai nagyon pozitív hírek. Az egész szektor jó számot produkált, és a kilátások is jók. A légitársaság szempontjából az a fő kérdés, hogy az egyes cégek számai miként teljesítenének akkor, ha az európai elmaradna a várakozásoktól. Egyelőre nem kell ettől tartani, a cégek növekedése előtt van még tér

– mondta lapunknak Tunkli Dániel, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője. „Az idei 8 százaléknál nagyobb mínuszt érdemes vételre kihasználni. Az elmúlt egy évben 98 százalékkal emelkedett a Wizz Air árfolyama, ezért az idei csökkenés korrekciónak is betudható. A csökkenésben és a versenytársakhoz képest alacsony 6,7-es EV/EBITDA, azaz cégérték/eredményesség mutatóban az is szerepet játszik, hogy a négy nagy európai fapados közül a Wizz Air a legkisebb.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Wizz Air növekedés utasszám
Kapcsolódó cikkek