Pénz- és tőkepiac

Emelkedett a Mol finomítói marzsa

A Mol finomítói marzsa ugyan emelkedett márciusban, azonban a petrolkémiai marzsa csökkent. Az iparági petrolkémiai marzs az elemző véleménye szerint amerikai hatásra a következő időszakban további nyomás alá kerülhet.

A februári 5,7-ről hordónként 6,1 dollárra emelkedett a Mol csoportszintű finomítói marzsa márciusban. Ez még mindig 20 centtel az egy évvel korábbi szint alatt van, de februárban az éves eltérés még 1,3 dollár volt.

A Brent típusú kőolaj hordónkénti átlagára márciusban 65,9 dollár volt, ami 0,7 dolláros növekedés egy hónap alatt, viszont 3,3 dollárral alacsonyabb a januári szintnél.

A nemzeti olajtársaság hordónként 6,1 dollárt keresett a finomítással
Forrás: Móricz-Sabján Simon

Az első negyedévben 5,3 dollárt tett ki a Mol finomítói árrése hordónként, tavaly ugyanebben az időszakban ez 6,5 dollár volt. A Brent átlagára 66,8 dollárt tett ki idén az első negyedévben, ami éves alapon 13 dolláros drágulás.

A csoportszintű petrolkémiai marzs a februári 471 euró/tonnáról 435,5 euróra csökkent. Egy éve még 630,4 eurós árrésről számolt be a társaság. A petrolkémiai árrés az első negyedévben 438,1 euró volt tonnánként, szemben az egy évvel korábbi 537,1 euróval.

„A petrolkémiai marzs nyomás alá kerül a következő időszakban, az Egyesült Államokban egyre több gázkitermelő helyet nyitnak, és ezekből olcsóbban nyerhetők ki a vegyipari alapanyagok, például az etán. Az olcsó alapanyagra egyre több gyártókapacitás épül, s a túlkínálat lenyomja az árakat”

– mondta lapunknak Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője, aki idén a tavalyinál némileg kisebb finomítói, ám számottevően alacsonyabb petrolkémiai marzsokat vár.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

 

kőolaj marzs Mol
Kapcsolódó cikkek