Pénz- és tőkepiac

Visszatértek a nullás számlák a bankokba

Szinte minden nagyobb lakossági pénzintézet kínálatában megjelentek a díjmentes számlavezetés lehetőségét biztosító konstrukciók. A kedvezmények köre viszont többnyire nem túl széles.

Fokozatosan visszatértek a díjmentes számlavezetés le­hetőségét biztosító „nullás” csomagok a lakossági piacra, így szinte minden, a területen aktív bank kínálatában lehet találni ilyen konstrukciót. Újdonság viszont az eddigiekhez képest, hogy a most kínált csomagokban a díjmentes számlavezetéssen kívül nem túl sok a tényleges kedvezmény, hisz sokszor olyan szolgáltatásokat tüntetnek fel ingyenesként a pénzintézetek, amelyekért általában amúgy sem kell fizetni. Ilyen például a bankkártyás vásárlás lehetősége, vagy maga a netbank igénybevétele. Szintén több szereplő besorolja az ingyenes szolgáltatások körébe a havi két, összesen maximum 150 ezer forint értékű ATM-es készpénzfelvétel lehetőségét, holott azt a pénzügyi rezsicsökkentés részeként – az ügyfél által megjelölt elsődleges számlánál – egyébként is biztosítani kell.

A számlacsomagok nulla forintos számlavezetést ígérnek, s nem is adnak sokkal többet
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A kissé szűkmarkúan mért kedvezményekért cserébe rendszerint az igénylési feltételeknél sem esnek túlzásokba a piaci szereplők, hiszen ezek átlagos intenzitású számlahasználat mellett könnyedén teljesíthetők. A Budapest Bank Zéró számlacsomagjánál havi 150 ezer forint jóváírásnak kell teljesülnie a számlán a nulla forintos számlavezetési díjhoz azon túl, hogy 30 ezer forintnyi kártyás vásárlás, továbbá az elektronikus kivonat igénylése is elvárás. A CIB Eco bankszámlájánál a összegének megfelelő jóváírás már elég a kedvezményhez. Sőt a meghatározott feltételek teljesülésekor diákkedvezmény is él, ekkor a minimálbér sem elvárás. A K&H minimum plusz számlacsomagnál a mindenkori minimálbérnek megfelelő jóváírás mellett 500 ezer forint, a banknál elhelyezett megtakarítással is rendelkeznie kell az ügyfélnek. Az MKB Bank Díjcsökkentő e-szolgáltatáscsomagjánál feltétel, hogy a számlatulajdonos új ügyfél legyen – ez azt jelenti, hogy az elmúlt két évben nem volt számlája a banknál –, valamint a két ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó nyilatkozatot is ki kell töltenie. Az OTP Bank életkor szerint változó jóváírási limiteket használ Smart számlacsomagjánál: 35 év alatt legalább a minimálbérnek, afölött pedig 150 ezer forintnak kell havonta érkeznie a számlára. (Utóbbi esetben az elektronikus kivonat igénylése is feltétel.)

A teljes cikket a keddi Világgazdaságban olvashatja.

OTP számlák MKB bankok
Kapcsolódó cikkek