Pénz- és tőkepiac

A svéd jegybank megijedt a készpénzmentes világtól

Valószínűleg Svédország lesz az első teljesen készpénzmentes ország, hiszen már most is alig használnak ilyen fizetőeszközt. Ennek ugyanakkor veszélyei is vannak.

Svédországban az összes fizetési tranzakció értékének mindössze 2 százaléka készpénzes, és ez várhatóan 2020-ig fél százalék alá csökken. Ráadásul több svédnek van bankkártyája, mint ahány készpénzt tart magánál, sőt a svéd lakosság 85 százalékának az online banki szolgáltatásokhoz is hozzáférése van a Riksbank, azaz az ország központi bankja adatai szerint – írja a CNBC egy kutatás eredményére hivatkozva.

A svédek által követett tendencia most odáig fokozódott, hogy a jegybanknak figyelmeztetést kellett kiadnia, amely szerint túlzottan gyorsnak tartja a készpénz eltűnését a polgárok életéből.

Stockholm, a készpénzkímélő város
Forrás: Mikhail Voskresenskiy/Sputnik/AFP

Az év elején a Riksbank kormányzója, Stefan Ingves felhívta a figyelmet, hogy egy teljesen készpénz nélküli társadalom azt jelenti, hogy csupán néhány cég fogja lebonyolítani az összes svéd fizetési tranzakciót. Ez pedig fenyegetést jelent a fizetési infrastruktúrára nézve. A készpénz nélküli Svédország felkészületlen lenne, ha egy válság törne ki az országban – tette hozzá.

A pénzeszközök iránti kereslet ugyanis valószínűleg megugrik egy válsághelyzetben, de ezt az igényt hirtelen nem tudnák kielégíteni.

A másik probléma az, hogy néhány svédnek alig van hozzáférése a digitális fizetési szolgáltatásokhoz, és egyesek nem is akarnak digitálisan fizetni.

„Az álláspontunk az volt, hogy annyi bankjegyet és érmét adunk a társadalomnak, amennyire szükségük van az embereknek, hogy más fizetési módok mellett az általunk kibocsájtott készpénzzel is fizethessenek, persze csak a biztonság és a hatékonyság keretei között” – mondta Cecilia Skingsley, a Riksbank kormányzóhelyettese a CNBC-nek telefonon.

Észrevettük azonban ezt a gyors fejlődést, és látjuk, hogy sok ember számára sok szituációban, a földrajzi elhelyezkedésre is tekintettel, létfontosságú a készpénz

-tette hozzá.

Az idős emberek és a menekültek például azok közé tartoznak, akik készpénzhez akarnak jutni, még akkor is, ha az ország túlnyomó többsége nem tart erre igényt – mondta Skingsley, majd hozzáfűzte,

Svédország végül olyan helyzetbe kerülhetne, hogy az ország törvényes fizetőeszköze egyszerűen alkalmatlanná válna a kereskedelmi ügyletek lebonyolítására, és ilyen helyzet előtt még egyetlen ország sem állt.

A fentiekre tekintettel Stockholmban jelenleg egy többpárti parlamenti bizottság olyan új jogszabályon dolgozik, amely a bankokat kötelezné, hogy ügyfeleik számára készpénzes szolgáltatásokat nyújtsanak, mivel a bankfiókok egyre kevésbé hajlandóak erre, a gyengülő keresletre hivatkozva.

Riksbank Svédország készpénzmentes online fizetés
Kapcsolódó cikkek