Pénz- és tőkepiac

Erős évkezdet a Masterplastnál

A Master­plast negyedéves nettó profitja megduplázódott, sőt még ennél is nagyobb nyereségnek örülhettek volna a részvényesek, de a kedvezőtlen devizamozgások miatt számottevő pénzügyi veszteség keletkezett.

Jelentősen javult a Masterplast Nyrt. üzemi eredménye az első negyedévben az egy esztendővel korábbihoz képest, a társaság nyeresége a duplájára nőtt, míg árbevétele 4 százalékkal bővült – derült ki a vállalat időközi beszámolójából, amelyet a tegnapi tőzsdezárás után tettek közzé.

A szigetelőanyag-gyártó és -forgalmazó vállalat az eredmények további javulásával számol. Az első negyedévben elért 18,66 millió eurós árbevétel 4 százalékos növekedés eredménye. A vállalati közleményben kiemelték,

a kedvező iparági környezet továbbra is pozitívan hatott a cég teljesítményére, ugyanakkor a szokatlanul hideg március késleltette az építési beruházásokat.

A bevétel 37 százalékát magyar piacon 7 százalékos volt a forgalom bővülése, az exportpiacokon pedig 3 százalékos. Az egyes nemzeti piacok közül kiemelkedően teljesített Lengyelország, ahol 78 százalékkal tudta növelni értékesítését a társaság.

Forrás: Moricz-Sabján Simon

„Magyarországon a lakossági piacon is érezhetővé vált a kereslet növekedése, a lakásépítési engedélyek száma is tovább nőtt, s továbbra is iparági növekedést és a tavalyinál élénkebb gazdasági folyamatokat mutatnak a statisztikák. A kedvezőtlen időjárás átmeneti negatív hatását ellensúlyozta az energetikai hatékonyság javítására kiírt EU-pályázatok és az állami otthonteremtési program nyomán megnövekedett társasházépítések miatti erős kereslet” – értékelt Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

A szerb üvegszövetháló-gyártás felfutásának, valamint a térséget sújtó bérinflációnak tulajdoníthatóan 20 százalékkal nőttek a munkaerőköltségek.

A devizamozgások kedvezőtlenül alakultak, részben ezzel magyarázható a 215 ezer eurós pénzügyi veszteségük.

A magasabb forgalomnak, a 15,5-ről 20 százalékosra emelkedő kereskedelmi árrésnek, valamint a hatékonyabb gyártásnak köszönhetően a vállalat működési eredménye (EBIT) csaknem 50 százalékos bővüléssel 262 ezer euróra hízott az első negyedévben. Az időszakot 54 ezer eurós adózás utáni eredménnyel zárták, megduplázva a tavalyi évkezdet eredményeit.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatják

szigetelőanyag nyereség Masterplast
Kapcsolódó cikkek