Pénz- és tőkepiac

Finisben az amerikai Qualcomm és az NXP közötti óriásüzlet

Politikai alku húzódhat amögött, hogy Kína több hónapos késéssel végül engedélyezi, hogy az okostelefonok vezető csipgyártója, az amerikai Qualcomm felvásárolja szektortársát, a holland NXP-t.

Peking a héten kiadja a hozzájárulást az amerikai Qual­comm csipgyártó társaság számára, hogy megvegye hollandiai székhelyű versenytársát, az NXP Semiconductorst. Legalábbis a Reuters úgy értesült, hogy ráütik a pecsétet a 44 milliárd dolláros ügyletre.

A tavaly ősz óta zajló sakkjátszmában az önvezetőjármű-technológiában élenjáró NXP tulajdonosai már behódoltak, jóllehet kezdetben patthelyzet kialakulása fenyegetett, mivel a Qualcomm a holland cég tulajdonosai szerint szemérmetlenül alacsonyra helyezte a lécet.

Az első, 38 milliárd dollárról szóló, részvényenként 110 dollárt kínáló ajánlatot lesöpörték az asztalról, mire az amerikaiak 127,50 dollárra, azaz összesen 44 milliárd dollárra emelték a tétet.

Ezt már az aktivista befektetési stratégiát folytató Elliott Management és a Soroban Capital Partners vezetése is vállalhatónak tartotta, s innentől csupán a szükséges engedélyek beszerzése volt kérdéses.

A globálisan az ügyletben érintett kilenc piac közül nyolc azonnal kiadta a minimális átfedések miatt eleve borítékolható engedélyt. A február közepén megszületett üzlet jóváhagyásához egyedül a kínai versenyhatóság jóváhagyása hiányzott, amelynek határidejét március 5-re lőtte be a Qualcomm, nem számolva az amerikai–kínai kereskedelmi kapcsolatokon időközben egyre szélesedő repedésekkel.

Az amerikaiak részvényenként 127,5 dollárra emelték a tétet
Fotó: AFP

A Qualcomm delegációját pénteken fogadta a piacszabályozásért felelős pekingi szakhatóság, s a beszámolók szerint sikerült eloszlatni a vitás kérdéseket. A héten még egy találkozójuk lesz, amelyen az amerikaiak beterjesztik a kért garanciákat.

Azon dolgoznak, hogy az engedélyt még Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter szombati látogatása előtt megkaphassák.

Megfigyelők szerint egyértelmű az összefüggés a Qualcomm engedélyének kiadása és a kínai ZTE mobilgyártó elleni amerikai szankciók tervezett feloldása között. A kínai–amerikai vámháborúban meghirdetett fegyverszünetből mindkét cég profitálhat. A rétestésztaként húzódó ügy a Qualcomm árfolyamát is megmozgatta: a március közepi 60 dollárról a bizonytalankodásra 50 alá zuhant, onnan tért vissza ismét a 60 dollárhoz.

Peking egy másik, 18 milliárd dolláros csipügylet kapcsán is reflektorfénybe került.

Bár a Toshiba és a Bain Capital tőketársaság, valamint az Apple és a Hynix között kötött megegyezés még tavaly nyáron megszületett a japánok csipüzletágának eladásáról, egyedül a kínai szakhatóság húzta a végsőkig az engedély kiadását.

A Toshiba amerikai atomenergetikai üzletága, a Westinghouse csődje miatt az anyacég kénytelen volt megválni legértékesebb leányától, a tokiói börzeüzemeltető pedig március végéig adott határidőt a cég tőkehelyzetének rendezéséhez, különben kilistázták volna részvényeiket a tőzsdéről. Szerencséjükre a japánok nem hallgattak a kínai szirénhangokra, s még időben tőkét emeltek.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

toshiba Qualcomm Csipgyártás NXP
Kapcsolódó cikkek