Pénz- és tőkepiac

Kevesebb pénzre számíthatunk Brüsszeltől

Kiszivárgott a felzárkóztatási támogatásokra vonatkozó, kedd délutánra ígért bizottsági javaslat, a kelet-közép-európai tagállamok számára lesújtó hírekkel - írja a Financial Times cikke alapján a hvg.hu.

Több mint 30 milliárd euró kohéziós támogatást venne el Brüsszel a kelet-közép-európai országoktól, a pénz egy részét Görögországba, Olaszországba és Spanyolországba irányítaná át – írja a Financial Times cikke alapján a hvg.hu. A cikk az Európai Bizottság 2020 utáni költségvetés kedden ismertetendő javaslataival kapcsolatban kiemeli:

ez az összeg a teljes kohézióra szánt keret – a tervek szerint hét év alatt 330 milliárd euró – mintegy tíz százalékát teszi ki. Ehhez pedig hozzá kell tenni, hogy reálértékben már maga a keret is 10 százalékot meghaladó mértékben csökken, ha a tagországok elfogadják a brüsszeli terveket.

Fotó: AFP

A lap emellett a bizottsági munkadokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy a támogatások odaítélésének kritériumai is változnak, így az eddig legnagyobb kedvezményezettek – köztük Magyarország – veszíthetnek sokat. A végleges számokról várhatóan keddi ülésén dönt a bizottság, és a tervek szerint a délutáni órákban közlik majd az illetékes biztosok. A pénzügyi lap mindenesetre úgy tudja, a bizottság a mostani keretnél 23 százalékkal kevesebb pénzt kínálna Lengyelországnak, ahová a legtöbb forrást helyezik ki, és ennél is többet, 24 százalékot vonna el Magyarországtól, a csehektől, az észtektől és a litvánoktól.

A gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került déli államok ezzel szemben a korábbi támogatásoknál magasabb összegre, a spanyolok 5, a görögök 8, az olaszok pedig 6,4 százalékkal több kohéziós forrásra számíthatnak.

Ez összességében azt jelenti, hogy a visegrádi csoport országaitól 37 milliárd eurót vonna el a bizottság, a déli államok pedig 3,7 milliárd pluszforrásban részesülnének (2018-as árakon számolva).

A bizottság az új kritériumok között kiemelné például azt, hogyan érintette az évtized elejének euróválsága az egyes országokban élőket (a görög gazdaság durva recesszióba süllyedt, Spanyolországban megnőtt a fiatalok munkanélkülisége, stb.). A nyugat-európai országokban pedig többlettámogatásra számíthatnak a rozsdaövezetek, vagyis a hanyatló ipar miatt vergődő régiók – még abban az esetben is, ha az uniós átlaghoz viszonyított fejlettségük alapján már nem lennének jogosultak a felzárkóztatási forrásokra.

Ehhez kapcsolódik az is, hogy a támogatási mérték megállapítását a hagyományos módszeren, tehát a nagyságán túl új tényezőktől is függővé tennék. Ilyen például a fiatalkori a képzettségi szint, a károsanyag-kibocsátás és

a 2014 és 2017 közötti bevándorlás.

Brüsszel azzal érvel, hogy a szlovákok és a lettek még mindig fejenként 300 eurót kapnak majd 2021–2027 között, háromszor annyit, mint az olaszok. Magyarország egy átlagos évben több mint négyszer annyi pénzt kap (a kohéziós, agrár és egyéb forrásokat összeadva) az EU-ból, mint amennyit az állam befizet a közös kasszába.

támogatás Magyarország EU kohézió
Kapcsolódó cikkek