Pénz- és tőkepiac

A gazdagok jobb eséllyel gazdagodhatnak

A vagyonosodási spirál utóbbi években tapasztalt felpörgése nemzetközi jelenség, túlmutat egy viszonylag szűk hazai réteg gyors vagyongyarapodásán – mondta lapunknak Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója.

Dőreség lenne pusztán a politikai kapcsolatrendszer kihasználásával magyarázni a magyarországi vagyonos réteg további gazdagodását – mondta lapunknak Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója annak kapcsán, hogy az elmúlt napokban számos értékelés jelent meg a sajtóban a társaság közelmúltban kiadott privátbanki tanulmányáról.

Kétségtelen, hogy van egy látványosan gyarapodó szűk kör, ám a speciális jellemzőit egybemosni a felső tízezerre most jellemző komplex vállalkozási és pénzügyi folyamatokkal nemcsak szakmaiatlanság, de bulvárízű félreértésekre is lehetőséget adhat

– mondta Karagich.

Fotó: Shutterstock

A tanulmány szerint ma nagyjából 700-800 olyan magyar van, akinek a vagyona meghaladhatja a 10 millió eurót, míg 4000 körüli azok száma, akik 1 milliárd forint felett diszponálnak. Megfigyelhető, hogy a felső réteg vagyonosodási dinamikájának korábban jellemzően homogén szerkezete is megbomlik, nyílik az olló a leggazdagabbak között is. Ezek között ugyanakkor ma is azok vannak túlsúlyban, akik a korábbi évtizedekben is a top 100-as listákon szerepeltek, vállalkozásaik, érdekeltségeik évek óta ismerhetők.

A vagyonosodási spirál utóbbi években tapasztalt felpörgése nemzetközi jelenség, azaz túlmutat egy viszonylag szűk hazai réteg gyors vagyongyarapodásán, bár kétségtelen tény, hogy az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság sok szektorának kicserélődtek a meghatározó szereplők, átalakultak iparági erőviszonyok.

Itthon ráadásul a finanszírozási és részvénypiaci világtrendeken felül erős ingatlanboom és kedvező befektetési adókörnyezet is támogatta ezt a réteget, azaz az elmúlt években olyan klíma volt, amelyben egy vagyonos ember némi kockázatot felvállalva nagy eséllyel tudta jelentősen duzzasztani a vagyonát

– véli Karagich István.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Karagich István ingatlanboom Blochamps Capital részvénypiac
Kapcsolódó cikkek