Pénz- és tőkepiac

A Vapianóval nem lehetett meggazdagodni

A befektetők 23 eurós kibocsátási áron jegyezték le a papírokat, ezért a vállalat értéke 550 millió euróra nőtt.

A Vapiano étteremlánc épp egy éve vezette be részvényeit a frankfurti tőzsdére, ahol azonnal a legfelső kategóriába, az úgynevezett Prime Standardba kerültek. A befektetők 23 eurós kibocsátási áron jegyezték le a papírokat, ezért a vállalat értéke 550 millió euróra nőtt. Jelenleg a cég tőzsdei kapitalizációja már a félmilliárd eurót sem éri el, a részvények árfolyama pedig szerdán 20,5 euró körül mozgott, miután egy éven át 20 és 25 euró között oldalazott.

Fotó: Vémi Zoltán

Az értékpapír gyengélkedését paradox módon Jochen Halfmann vezérigazgató ambiciózus nemzetközi terjeszkedési stratégiája idézte elő, mivel hatalmas anyagi ráfordításokat emészt fel. Noha a cég EBITDA-ja tavaly 38,8 millió euróra rúgott, a vállalat mégis veszteséges volt.

Az eredmény 2018 első negyedévében is negatív maradt, ám a 4,1 millió eurós veszteség mintegy 41 százalékos eredményjavulást jelez a tavalyi első három hónaphoz képest.

A tisztított EBITDA 32 százalékkal 9,3 millió euróra emelkedett, míg az EBITDA-marzs 1,4 százalékkal 10,7 százalékra nőtt. A csoport értékesítése az első negyedévben több mint 14 százalékkal 86,3 millió euróra bővült.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Vapiano papírok
Kapcsolódó cikkek