Pénz- és tőkepiac

Átveheti az irányítást az Alterában a Wallis csoport

Egy igazgatósági közleményt nem számítva szinte semmi sem szól a kisrészvényesek Alterában maradása mellett. A gigantikus alaptőke-emelés után túl erős lesz a Wallis. 

Holnap 10 órától fogadhatják el a Wallis Asset Manage­ment Zrt. kötelező nyilvános vételi ajánlatát az Altera részvényesei, a Magyar Nemzeti Bank ugyanis jóváhagyta az ajánlatot, amely július 9-én 12 óráig lesz nyitva. A Wallis még áprilisban lett a vagyonkezeléssel foglalkozó Altera legnagyobb tulajdonosa, amikor tőzsdén kívüli ügylettel megvásárolt a Lehn Consultingtól 803 370 darab részvényt.

Ezt a majdnem 24 százalékot akarja a nyilvános ajánlattal 25 százalék fölé tornászni az egyedüli 10 százalék feletti részvényes. A kötelező nyilvános ajánlat kiterjed minden olyan Altera-részvényre, amely nem a Wallis tulajdonában van, s az összes részvényfajta ajánlati ára darabonként 520,25 forint. A tranzakcióra a Magyar Takarékszövetkezeti Bank kapott megbízást.

Fotó: MTI / Marjai János

A Wallis fellépése nem is az 520,25 forintos ajánlat miatt érdekes, hisz az önmagában már az április végi 780 forint körüli árfolyam mellett sem volt túl csábító.

Sokkal izgalmasabb, hogy a 344 milliós alaptőke közel 3,4 milliárd forintos felemeléséről is döntött április 26-án az Altera menedzsmentje oly módon, hogy a Wallis csoport az autós cégeit – Wallis Automotive Europe, Wallis Motor Pest, Wallis Motor Duna és Wallis Autókölcsönző – apportálja a tőzsdei társaságba.

A tőkeemelés és a vele járó részvénykibocsátás olyan elsöprő mértékű, hogy a Wallis akkor is 90 százalékot meghaladó befolyást szerez, ha egyetlen részvényes sem fogadja el a kötelező vételi ajánlatot.

Az Altera igazgatósága még május 7-én közzétett egy állásfoglalást, amelyben nem javasolja a részvényeseknek, hogy a Wallis vételi ajánlatát elfogadják. Azt írták:

a cég érdeke, hogy a részvénytársaság közkézen lévő papírjainak száma minél nagyobb maradjon, mert ez garantálja a részvényesi ellenőrzést.

Továbbá úgy vélik, a Wallis által közzétett működési terv végrehajtható, s az autókereskedő cégek apportálása növekedési lehetőségeket jelent, ami a részvényesek számára anyagi előnnyel járhat.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Altera tranzakció Wallis Asset Manage­ment Zrt.
Kapcsolódó cikkek