Pénz- és tőkepiac

Egy euró osztalékot utalhat a cég

A következő öt évben pozitívak a BILK árbevételi és nyereségkilátásai – áll a KBC elemzésében, amely a társasággal kapcsolatos kockázatokra is felhívja a figyelmet.

Optimista elemzést tett közzé a KBC Equitas a budapesti tőzsdére tartó BILK logisztikai ingatlancégről, a kedvező növekedési kilátások mellett a részvények fair értékét 17,2 euróra teszik.

A szakértők szerint a 16,2 és 20,3 euró közti jegyzési ársáv alapján 56–70 millió eurós, azaz 18,1–22,7 milliárd forintos kapitalizációt érhet el a BILK. Stabilnak értékeli a KBC a logisztikai cég árbevételének alakulását, az elmúlt évek 11,5-12 millió eurót hoztak, az EBITDA-soron ebből 7-7,5 millió euró maradt.

A további növekedés körülményei adottak, 2022-re 15 millió eurós árbevétel-várakozás szerepel az elemzésben.

Pozitívum, hogy a kereslet várhatóan erős marad a jó fekvésű logisztikai ingatlanokra, így az alacsony üresedési ráta mellett tovább emelheti a bérleti díjakat a társaság, főleg az új fejlesztési területein.

Fotó: Vémi Zoltán

Idén 3800, két év múlva 1800 négyzetméterrel bővül a kiadható terület, majd rá két-három évvel érkezhet 30 ezer négyzetméternyi új, várhatóan könnyen kiadható ipari ingatlanterület.

A KBC arra számít, hogy 2022 végéig az átlagos havi bérleti díjak négyzetméterenként 4,3 euró körül alakulnak.

A bevételek mellett a költségek is emelkedni fognak, de a SZIT működési forma miatt a helyi iparűzési fizetése alól mentesül a BILK. Így az EBITDA-marzs összességében 60 százalék körül várható 2022-ig.

Az ingatlanállomány növekedése mellett (az elemzés 25 millió eurós beruházással, Capexszel kalkulál) az értékcsökkenési leírások is megugranak, a következő öt évben 2,8-3 millió euróval lehet kalkulálni. Az adózott nyereség 3,7 millió euró körül lesz idén, 2022 végén pedig már 5,3 millió euróra hízhat.

Kilencvenszázalékos osztalékfizetéssel számolva részvényenként egy euró lehet a visszaosztás az idei nyereség terhére, ami a BILK-re vonatkozó fair értékkel kalkulálva 5,7 százalékos hozamot jelentene a befektetőknek. A következő évekre vonatkozó osztalékvárakozás 1,4 euró részvényenként.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

osztalék BILK
Kapcsolódó cikkek