Pénz- és tőkepiac

Fellélegeztek a befektetők a válság után

Fellélegzett a piac, miután az olasz pénzügyminiszter elkötelezte magát az euróövezet mellett. A kereskedők már az EKB-döntésre figyelnek.

Hurráoptimizmussal fogadta a piac, hogy az új olasz pénzügyminiszter, Giovanni Tria a hét végén azt mondta:

a kormányülésen fel sem merült az euróövezet elhagyása.

A politikus hozzátette: még az idén csökkenteni akarják a 132 százalékos GDP-arányos államadósságot. Megerősítette, hogy a lakosságnak nem kell megszorításokra felkészülnie, az államadósság-csökkentést a növekedés felgyorsításával érik el, ez utóbbit szerinte a beruházások és a strukturális reformok pörgetik majd. Az euró szárnyalt a hírre:

0,4 százalékot drágult tegnap délelőtt az amúgy is erősödő dollárral szemben.

A nap folyamán a zöldhasú felülteljesítette a közös devizát, de a négy legfontosabb valutával szemben számolt euróindex töretlenül emelkedett.

Az olasz bankrészvények árfolyama 3-4 százalékkal emelkedett hétfőn, a vezető milánói tőzsdeindex több mint 3 százalékos pluszban zárt
Fotó: AFP

Az államkötvénypiac is látványosan megmozdult, a kereskedők széttépték a két- és tízéves olasz papírokat. A rövid oldali hozamok több mint 50 bázispontot zuhantak reggel, hosszú oldalon 20 bázispontos volt az esés. Ahogy az olasz hozamok ereszkedtek, a befektetők vélhetően egyre kevésbé érezték szükségét, hogy menekülőeszközt keressenek – erre utal, hogy enyhe eladási hullám volt látható a német kötvények piacán. Az olasz kormányválság alatt a két- és tízéves német hozam 2018-as mélypontjára süllyedt,

tegnap azonban emelkedett a hozamkörnyezet, a 2-4 bázispontos változás kiemelkedő, 6-8 százalékos plusz. A kelet-közép-európai régió kötvénypiacán nem éreztette hatását az olasz tárcavezető kijelentése.

Európa-szerte szárnyaltak viszont a tőzsdék. A milánói parkett több mint 2 százalékos pluszban állt, az index komponensei között kiemelkedően teljesítettek, 3-4 százalékot drágultak a bankpapírok.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

 

tőzsdeindex milánó Olaszország befektetők
Kapcsolódó cikkek