Pénz- és tőkepiac

Kitarthat a technológiai szektor ereje

Míg számos európai ország, és a fejlődő piacok is szenvednek, addig Amerika továbbra is erős – véli Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője.

Érdekes divergencia kezd kialakulni a részvénypiacokon: míg számos európai ország, és a fejlődő piacok is szenvednek, addig Amerika továbbra is erős. Ezen belül is feltűnő a technológiai szektor ereje, a Nasdaq egy ilyen környezetben újabb csúcsot tudott dönteni.

A fejlődő piacok a dollárkamatok emelkedése miatt szenvednek. Az alacsony kamatkörnyezet idejében elárasztották a világot az olcsó dollárral, ami felfelé hajtotta az eszközárakat, de amikor elkezdtek emelkedni a dollárkamatok, megszűnt a likviditásbőség. A magas adóssággal, gyengébb növekedési kilátásokkal rendelkező országok, vállalatok az elsők, amelyeket sújtani fog a megváltozott finanszírozási környezet.

Európát az ismét éleződő kereskedelmi háborús konfliktus tartja nyomás alatt, a vállalatok közül elsőként a Daimler már profitwarningolt a védővámok negatív hatása miatt.

A kínai részvénypiacon sokasodnak a problémák, a dollár erősödése miatt megindult a pénzkiáramlás, miközben az USA-val szembeni konfliktus érdemben ronthatja a növekedési kilátásokat. Ennek megfelelően az egyik leggyengébb részvénypiaccá vált a kínai.

Az összkép romlására a részvénypiacok is reagáltak, ám az amerikai technológiai szektor megingathatatlanul robog felfelé. Ha a magyarázatokat keressük, akkor két okot lehetne megemlíteni a technológiai forradalom mellett. Az egyik a részvény-visszavásárlások szerepe, a technológiai szektorban a legerősebb ennek a hatása, így van egy állandó vételi erő, és ez támasztja az árakat. A másik pedig a trend meghatározó ereje. A Nasdaq index továbbra is emelkedő trendben mozog, a korrekciókat reflexszerűen veszik meg a befektetők, és amíg ez nem sérül, profitabilis stratégiaként működik.

Jelentősen elvált egymástól az amerikai technológiai szektor és a világ többi része, ám megeshet, hogy a következő hónapokban ez a divergencia szűkülni fog, tehát vagy az Amerikán kívüli piacok fognak emelkedni, vagy a Nasdaq index fog gyengébben teljesíteni.

STRATÉGIA szektor technológia Amerika
Kapcsolódó cikkek