Pénz- és tőkepiac

Mától jegyezhetők a BILK-részvények

A BILK-ben a jelenlegi tulajdonos – Wáberer György – megtartaná az irányító többséget. A kereskedés legkorábban júliusban indulhat a logisztikai papírral.

Hamarosan bővül a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) forgó részvények köre, a BILK Logisztikai Zrt. közzététele szerint minimum 859 357, maximum pedig 1 684 375 darab kerülhet új befektetőkhöz a nyilvános értékesítésben, ezzel a cég 25–49 százalékának lehet új tulajdonosa. A társaságnak 3 437 500 darab részvénye van, amelyek egyenként 0,8 euró névértékűek, össznévértékük pedig 2 750 000 euró. A részvényeket június 14-én vette fel a Budapesti Értéktőzsde a terméklistára, kereskedésük – a prémiumkategóriában – akkor indulhat meg, ha a ma kezdődő és július 4-én befejeződő jegyzés eredményesen zárul. A terméklista adatait a BÉT a mai hatállyal módosította, a tegnapi közlemény szerint már nyilvánosan működő részvénytársaságként (nyrt.) jegyzik a BILK-et.

A logisztikai piacot érintő kockázatokról is tájékoztatták az érdeklődőket
Fotó: BILK

A BILK a tulajdonában lévő részvényekből túljegyzés esetén sem értékesít a tervezettnél többet, így a részvénycsomag minimum 51 százaléka biztosan nála marad. Az eladásra szánt maximális mennyiség 10 százalékát ajánlják fel nyilvános értékesítésben, a többit intézményi befektetők vehetik meg, zártkörűen. Élénkebb magánbefektetői érdeklődés esetén a kibocsátó és a forgalmazó (Raiffeisen Bank) átcsoportosíthat az intézményi csomagból, a mozgástér meglehetősen nagy, és további 842 187 darabra vonatkozik. A jegyzési ársáv 16,2 és 20,3 euró között van, sikeres értékesítés esetén az új befektetők számlájára a július 4. utáni három hétben kerülnek a részvények, a tőzsdei kereskedés pedig ezután kezdődhet. A végső árhoz képest 5 százalékos kedvezményt kapnak a befektetők 550 darab vagy ennél kevesebb BILK-részvény megvásárlása esetén.

Ennek az a célja, hogy a kisrészvényeseknek is kedvet csináljanak a jegyzéshez. A diszkontot a nagybefektetők is érvényesíthetik, igaz, csak az 550 darabos részvénypakettre.

A jegyzés során a BILK jelenlegi tulajdonosai 13,2–34,2 millió euró közötti összeghez juthatnak, az eladott részvénymennyiség függvényében. A tőzsdei bevezetés költsége ennek várhatóan a 3-5 százalékát éri majd el. A többségi tulajdonos a társaságban Wáberer György cége, a BILK Holding Kft. marad, amely kilenc hónapig nem adhat el további részvényeket. A jegyzési tájékoztató kiemel néhány kockázati tényezőt a BILK gazdasági környezetével kapcsolatban: csökkenhet a társaság által üzemeltetett raktárak és irodák bérleti díja, mint ahogy a most 98 százalékos bérlői kihasználtság is mérséklődhet. Ahogy azt a BILK tulajdonosa korábban jelezte, a céget szabályozott ingatlanbefektetési társaságként tervezik működtetni, a törvényben lévő 25 százalékos közkézhányadi minimum eléréséhez a jegyzés során beérkező ajánlatok egy részét a BILK visszautasíthatja.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

RÉSZVÉNYEK tőzsde jegyzés BILK
Kapcsolódó cikkek