Pénz- és tőkepiac

Matolcsyék nem változtattak az alapkamaton

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és a kamatfolyosó sem módosult - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Suppan Gergely a Takarékbank elemzője szerint a jegybank a várakozásoknak megfelelően döntött.

A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A 0,90 százalékon áll 2016. május 25. óta. Az egynapos jegybanki fedezett kamatlába 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt.

Fotó: MTI

Az MNB Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően döntött. A kamatdöntésnél azonban jóval lényegesebb lehet a Monetáris Tanács 3 órakor megjelenő közleménye, valamint új előrejelzései az inflációról és a növekedéséről, ami tartalmazhat arra vonatkozó utalást, hogy készen állnak-e a nem hagyományos eszközök szűkítésére, amennyiben a forint árfolyamának gyengülése növeli az inflációs várakozásokat, közelebb hozva az inflációs cél elérését

– véli Suppan Gergely a Takarékbank vezető elemzője.

A szakember úgy véli, noha a következő hónapokban az meghaladhatja a 3 százalékos inflációs célt, ez döntően az üzemanyagárak bázishatásának és közelmúltbeli meredek emelkedésének következménye,

míg a maginfláció, valamint az MNB által kalkulált tisztított inflációs mutatók stabilan elmaradnak a céltól.

Az év végére pedig visszatérhet az infláció a 3 százalékos szint alá. Mindezek hatására a következő hónapokban a Monetáris Tanács „átnézhet”az infláción, így nem szükséges szigorítani a monetáris kondíciókon – szögezte le.

A bankközi piacon egyébként nem befolyásolta lényegesen a forint árfolyamát kedden a jegybank piaci várakozásoknak megfelelő kamattartó döntése. Igaz, az már így is elérte kedd délelőtt idei mélypontját.

 

alapkamat Monetáris Tanács jegybank
Kapcsolódó cikkek