Pénz- és tőkepiac

Részvény-visszavásárlási programot hirdetett a Plotinus

Mától fizet osztalékot a Plotinus, amely részvény-visszavásárlási programot indít, és a tőzsdei kivezetés is újra napirendre kerülhet.

Részvény-visszavásárlási prog­ramot indít a Plotinus Holding, amely további pénzeszközöket szeretne visszajuttatni tulajdonosainak. A program június 11-én kezdődik, s legfeljebb augusztus 30-ig tart. A társaság 300 ezer darab részvényre szóló vételi megbízást ad ki fix 6000 forintos árfolyamon. Ha a 300 ezer darab visszavásárlása augusztus 30. előtt megtörténik, akkor a program befejeződik. A tervek szerint ezeket a részvényeket – közgyűlési jóváhagyás esetén – később bevonják.

Ezzel a részvény-visszavásárlási programmal a Plotinus Holding a rendelkezésére álló készpénz túlnyomó részét visszajuttatja a tulajdonosoknak.

Ha a program sikeres lesz, akkor a jövőben a nagy részét reálgazdasági eszközök – főleg az egészségügy és a hostelüzletág – fogják kitenni. Emellett a program befejezése után a társaságnak mérlegelnie kell a tőzsdén maradás költségeit, illetve előnyeit, és ezeket összevetve egy később, még el nem döntött időpontban összehívandó közgyűlésen határozni kell a maradásról vagy a távozásról. A tőzsdei kivezetés gondolata nem kelthetett különösebb meglepetést a piacon, hiszen tavaly már napirendre tűzték ezt a javaslatot, ám a 45,04 százalékos közgyűlési részvétel miatt erről nem lehetett szavazni. Tőzsdei kivezetésről csak olyan közgyűlés dönthet (75 százalékos szavazati aránnyal), ahol a jelenlévők legalább a részvényesek 50 százalékát plusz 1 szavazatot képviselnek. Ezért az ügyet 2019-re halasztották. Az idei évi rendes közgyűlésen csaknem 56 százalékos volt a részvétel, ám ezúttal a kivezetést nem vették fel a napirendi pontok közé.

A társaság középtávú terveiben az értékpapír-befektetések felszámolása szerepel, azzal, hogy a befolyó összegeket visszajuttatják a tulajdonosoknak osztalékfizetés vagy részvény-visszavásárlás formájában. A társaság egyébként osztalékot is fizet, amelynek mértéke részvényenként 690 forint, amit a saját részvényekkel korrigáltak, és 707 forintot fizetnek ki.

Zsiday Viktor szerint vissza kell venni juttatni
Fotó: MW

„Az osztalékjavaslatot is támogattam a közgyűlésen, és a részvény-visszavásárlási programmal is egyetértek – mondta a Világgazdaságnak Zsiday Viktor, aki a részvények 24,56 százalékával a társaság legnagyobb tulajdonosa, de tisztséget már nem visel. – Továbbra is az a véleményem, hogy a társaságban felgyülemlett pénzt el kell juttatni a részvényesekhez osztalékfizetés és részvény-visszavásárlás formájában, majd a társaságot ki kell vezetni a tőzsdéről. Természetesen ez az én személyes véleményem, más részvényesek másként vélekedhetnek.”

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

részvény kispapír Plotinus Zsiday Viktor
Kapcsolódó cikkek