Pénz- és tőkepiac

Tovább lazíthatnak a SZIT-törvényen

A SZIT-ek gazdasági tevékenysége indokolatlanul szűk korlátok közé szorult, ezen lazítana a törvényjavaslat. Az érintettek üdvözlik a változtatásokat.

A jövő évi adócsomag részeként több ponton változhat a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról (SZIT) szóló törvény – derül ki a beterjesztett javaslatból. A módosítások egy része technikai jellegű, két pontban viszont érdemi változtatásokra kerülhet sor – mondta a Világgazdaság kérdésére Kóka Gábor, a Deloitte partnere.

A módosítás egyik legfontosabb eleme az, hogy a SZIT formájában működő társaságok számára – az eredeti jogalkotói céllal összhangban – egyértelműsítik, hogy ingatlanfejlesztési projektjeikben szervezési tevékenységet – építés, felújítás – végezhetnek, de anélkül, hogy az épületek tényleges kivitelezésében részt vennének.

Mindez azért üdvözítő – tette hozzá kérdésünkre Sajgál Gábor, a Budapesti Ingatlan Nyrt. (BIF) vezérigazgatója –, mert a törvény normaszövege nem teszi lehetővé a SZIT-ek számára, hogy bárminemű ingatlanfejlesztési tevékenységet végezzenek. A SZIT-ek gazdasági tevékenysége ezáltal indokolatlanul szűk korlátok közé szorult, a BIF ezért pozitívnak tartja a tervezett módosítást. „A javaslat lehetővé tenné a klasszikus ingatlanüzemeltetést és -fejlesztést végző gazdasági társaságok számára, hogy a SZIT-státusz sérelme nélkül szervezzenek a jövőben építési projekteket” – érvelt Sajgál Gábor.

Telt ház a Graphisoft Parkban, a javaslat egyik kedvezményezettjénél
Fotó: VG / Kallus György

A jogalkotó továbbra sem tenné lehetővé a SZIT-ek számára az ingatlankivitelezést. A tiltással azt a kockázatot akarták elkerülni, amellyel a tényleges kivitelezés jár, és amelyhez széles körű műszaki kapacitás szükséges.

Indokoltnak tartjuk a tiltást, ugyanakkor megítélésünk szerint a kisbefektetők érdekeit is szolgálja, hogy a SZIT-státuszú társaság épületépítési projekt szervezésével is foglalkozhasson. Az ingatlanfejlesztés ezen fajtája ugyanis nem jár magasabb kockázattal, emiatt a SZIT-es társaság jövedelemtermelő képessége sem sérülhet

– húzza alá a BIF vezérigazgatója. Sajgál Gábor szerint a kiszélesített tevékenységi körnek köszönhetően a SZIT-es cégek még vonzóbbak lehetnek a magán- és az intézményi befektetők számára.

A teljes cikket a pénteki Világgazdaságban olvashatja

törvényjavaslat szabályozás szit
Kapcsolódó cikkek