Pénz- és tőkepiac

Az Opus lesz a Kall Ingredients kizárólagos tulajdonosa

Az Opus Global Nyrt. újabb 25 százalékos üzletrész apportjával, a társaságnál jelenleg zajló tőkeemelésekkel együtt, kizárólagos tulajdonosa lesz Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb izocukor előállítójának, a Kall Ingredients Kft.-nek – tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT).

Kárpáti László, a Tiszapüspöki gabona-feldolgozó és izocukor előállító üzem alapítója, kisebbségi tulajdonosa azt követően döntött úgy, hogy eladja érdekeltségét, miután az Opus a múlt hónapban többségi irányítást biztosító megállapodást kötött a Trigo Kft.-vel.

A tranzakció két lépésben valósul meg: a Konzum PE Magántőkealap a Trigo Kft.-től megvásárolja a társaság Kall Ingredients-ben lévő, 25 százalékos üzletrészét, így összesen 70 százalékos tulajdonossá válik. Az üzletrészt nem vagyoni hozzájárulás formájában az Opus rendelkezésére bocsátja, a társaság által korábban közzétett tőkeemelés sorozatban meghatározott feltételekkel. Az Opus még februárban közepén jelentette be, hogy tőkeemelés révén részben tőzsdére viszi a Mészáros-csoport tulajdonában lévő építőipari, energetikai és élelmiszeripari vállalatokat. Ennek a folyamatnak részeként a társaság a Kall Ingredients Kft.-ben lévő 6 százalékos tulajdonát tőkeemelés útján 30 százalékra növeli.

Fotó: VG / Vémi Zoltán

Az izocukor előállító üzem tulajdonosai június elején úgy módosították megállapodásukat, hogy a tőkeemelés kiegészítéseként, a februárban közzétett módon és feltételekkel, az Opus 75 százalékra növeli tulajdonrészét a Kall Ingredientsben, mellyel többségi irányítást is szerez a társaság fölött. Az Opus 4 milliárd forintot tervez fordítani a az üzem fejlesztésére, amellyel a termelékenységet, illetve az üzem energiahatékonyságát növeli. Középtávon a Tiszapüspöki üzem K+F tevékenységére, illetve termékkínálatának bővítésére további 5 milliárd forintot fordítana.

(Az Opus Global leányvállalatán keresztül a Világgazdaság tulajdonosa.)

Opus Global Kall Ingredients
Kapcsolódó cikkek