Pénz- és tőkepiac

Csúszik a Csepel tőkeemelése

Ma még kétséges, mivel ellentételezi leánycége eszközeinek „időleges” nullára írását a Csepel, mivel zárt körű alaptőke-emelése egyelőre zátonyra futott.

Hiába döntött az alaptőke felemeléséről a Csepel Holding Nyrt. június 11-i közgyűlése. A társaság tegnapi közzététele szerint ugyanis a kibocsátandó új részvények értékének 25 százalékát a megjelölt július 9-i határidőre nem fizette be az új papírok átvételére kötelezettséget vállaló részvényes, azaz a szingapúri illetőségű R. Kalaichelvan magánszemély, aki 21,35 százalékos befolyással rendelkezik a holdingban. Emiatt az alaptőke-emelés bejegyzése iránti kérelmet a részvénytársaság most nem terjeszti elő, hanem majd csak akkor, ha az ominózus pótlólagos befizetés megtörténik. Szintén csupán ezt követően dönt az igazgatóság arról, hogy az alaptőke-emelés során elsőbbségi jogukkal élni kívánó részvényesek hány darab átvételére jogosultak.

Az alaptőkét zárt körben 60 millió forinttal emelték volna, oly módon, hogy 400 ezer darab 150 forint névértékű törzsrészvényt bocsátanak ki, darabonként 700 forintos áron (vagyis 280 millió forint friss tőkéhez jutna a társaság).

A Csepel 280 millió forintnyi friss tőkéhez jutott volna
Fotó: Shutterstock

Az alaptőke-emelés előzménye, hogy a 2017. december 31-i mérleg- és eredménykimutatásban a befektetett eszközök között a százszázalékos tulajdonú leánycég, az Excel Csepel Kft. értékét nulla forintra módosították, miután a leányvállalat még futó projektjeinek eszközeire százszázalékos értékvesztés elszámolását írják elő a módosult számviteli szabályok. Az egyik, a Distributed Generating Company turbinaprojekt összege 185 millió forint volt, míg az Econ & Energy dubaji projekté 128 millió.

Egy „nullára leírt sztori” a még 2016 februárjában három és fél éves szállítási határidővel megkötött orosz turbinaüzlet. Az Excel Csepel és a Distributed Generating Company közötti szerződés alapján 362 millió dollár értékű, 330 kW-os áram- és hőtermelő gázturbinákat szállítanának le. A projekt finanszírozását az Eximbank 269 millió dollár hitelértéken hagyta jóvá. Az Orosz Államvasutak azonban még ma sem hajlandó nyilatkozni a hitelfeltételek elfogadásáról és a projekt elindításáról. Bármily ígéretesnek tűnik is ez az évek óta húzódó ügylet, immár a társaság tőkehelyzetét veszélyezteti. Az Excel Csepel árbevétele jelentősen visszaesett, miközben a létszámát magasan tartotta a remélt nagyobb volumenű munkák miatt.

A teljes cikk a csütörtöki Világgazdaságban olvasható

kispapír Csepel
Kapcsolódó cikkek