Pénz- és tőkepiac

Felpattanhat az Air France-KLM ára

Az idei profit a sztrájkok, az emelkedő üzemanyagárak és a kedvezőtlen devizahatások miatt számottevően alulmúlja majd a cég tavalyi nyereségét.

Korábban már írtunk az Air France-KLM légitársaság egyik kötvényéről, most pedig a cég részvénye került a fókuszba, amelynek árfolyamát jelentősen megtépázták az elmúlt hónapok eseményei.

Magasabb béremelést követelve ugyanis február óta több alkalommal is sztrájkoltak az Air France munkavállalói, amivel az első negyedévben mintegy 300 millió eurós kárt okoztak a vállalatnak.

A légitársaság, illetve a szakszervezetek és a dolgozók közötti elhúzódó bérvita miatt május 4-én lemondott a vezérigazgató, amire a részvényárfolyam 14 százalékos eséssel reagált.

Fotó: AFP / Philippe LOPEZ

Ezzel szinte egy időben látott napvilágot a cég csalódást keltő első negyedéves gyorsjelentése is, amely szerint a vállalat működési vesztesége nőtt, adózott eredménye pedig az előző évi 143 millió eurós mínusz csaknem duplájára emelkedett. A jelentés után a menedzsment pesszimista várakozásokat tett közzé:

az idei profit a sztrájkok, az emelkedő üzemanyagárak és a kedvezőtlen devizahatások miatt számottevően alulmúlja majd a cég tavalyi nyereségét.

Az új vezérigazgató személye egyelőre kérdéses, ráadásul a légitársaság tulajdonosi köre is változhat, hisz az Accor SA szállodalánc érdeklődik az Air France-KLM legnagyobb részvényesének számító francia állam 14 százalékos tulajdonrésze iránt. A vásárlás akkor lenne pozitív az Accornak, ha az állam a straté­giai döntések blokkolását lehetővé tevő aranyrészvényét is eladná neki.

Sok tehát a bizonytalanság a társaság körül, ami a részvények árfolyamában is tükröződik. A sztrájkok kezdete óta közel 50 százalékot esett az árfolyam, egészen 6,65 euróig. Hétfőn viszont egy új vezérigazgató-jelölt, valamint a növekvő júniusi utasforgalom hírére a részvényárfolyam 8 százalékot emelkedett. Ha sikerül olyan vezérigazgatót találni, aki képes megállapodást kötni a szakszervezetekkel, az minden bizonnyal kedvezően befolyásolja majd a részvények árfolyamát. Azon befektetők számára, akik hajlandók magasabb kockázatot vállalni, az Air France-KLM légitársaság részvénye vonzó lehet.

 

STRATÉGIA Air France-KLM
Kapcsolódó cikkek