Pénz- és tőkepiac

Kivették a profitot az Est Mediából

Gyors profitrealizálást hozott az Est Media kiszabadulása a másfél éves karanténból. A társaságnál tulajdonosi átrendeződés zajlik.

Az alaptőke-emelésből származó részvények tőzsdei bevezetésével átrendeződik az Est Media tulajdonosi struktúrája – mondta a Világgazdaságnak Balázs Csaba, az Est Media egyetlen munkatársa. Az eddig 5,3 százalékot birtokló Sáradi Elek János részesedése 5 százalék alá süllyed, míg a követelésvásárlással nemrégiben csaknem 15 százalékot szerző GlobTerm Kft. a bejelentett részesedéssel vesz részt a társaság életében. Így a majdnem 95 százalékos közkézhányad 85 százalék közelébe esik vissza. Ugyanakkor fontos, hogy az új nagytulajdonos legalább egy évig tartja a papírt.

A változások hátterében az áll, hogy a BÉT vezérigazgatója július 16-án meghozott határozatával döntött a társaság május 28-i alaptőke-emeléséből származó 15,14 millió darab, egyenként 0,78 forint névértékű, 11,81 millió forint össznévértékű dematerializált, névre szóló törzsrészvény bevezetéséről a tőzsdei kereskedésbe július 17-i dátummal.

Emlékezetes, hogy június közepén jelentette be a Park Teniszklub Zrt. vagyonkezelő társaság – amelynek kapcsolattartója Balázs Csaba –, hogy a százszázalékos tulajdonában álló GlobTerm Kft. és Dynamopest Kft. jelentős, mintegy 22,2 millió forintnyi követelést vásárolt meg az Est Media hitelezőitől.

Még nem tudni, ászt vagy outot üt-e a Park Teniszklub
Fotó: Shutterstock

A megvásárolt követelésekből az nyrt. részvényeket keletkeztetett – körülbelül 24,8 millió darabot –, amelyek a GlobTerm Kft. és a Dynamopest Kft. tulajdonába kerülnek, így azokkal a cégeket tulajdonló Park Teniszklub Zrt. fog rendelkezni. Amint azt Balázs Csaba korábban a Világgazdaságnak elmondta: a 302 millió forint jegyzett tőkéjű, s elsősorban az információtechnológiában, a médiában és ezek határterületein befektető vagyonkezelő vezérigazgatója a felesége.

Szintén a hét eseménye, hogy a BÉT vezérigazgatója július 13- án meghozott határozatával döntött a 2017. január 13-tól alkalmazott elkülönítés szankció megszüntetéséről július 17-i hatállyal, és ezzel a társaság részvényeinek kereskedése során alkalmazott modellt folyamatos kereskedés aukciókkal kereskedési modellre módosította. Az indoklásban kitérnek arra, hogy az Est Media teljesítette az ehhez szükséges valamennyi feltételt, és a BÉT felé fennálló tartozását is rendezte.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Est Media Park Teniszklub Zrt.
Kapcsolódó cikkek