Pénz- és tőkepiac

Lenne Warren Buffett üzlettársa?

A legendás befektető, Warren Buffett üzlettársa lehet az, aki Berkshire Hathaway-részvényeket vásárol.

A legendás befektető, Warren Buffett üzlettársa lehet az, aki Berkshire Hathaway-részvényeket vásárol. A Berkshire Hathaway múltja és eredeti tevékenysége a textilgyártáshoz kapcsolható, ám ez az üzletág hosszú éveken keresztül reménytelenül veszteségesnek bizonyult, mielőtt teljesen felszámolták.

Nem mindennapi módon indult tehát az ezt követő öt évtized egyik legnagyobb befektetési sikertörténetének, a Berkshire Hathaway befektetési holdingnak a felvirágzása. A vállalat székhelye Omahában, Nebraska államban található, Warren Buffett és Charlie Munger, a vállalat két ikonikus vezetője innen irányítja a tevékenységet.

A Berkshire célja a lehető leghatékonyabb tőkeallokáció mellett tartós részesedést szerezni elsősorban az Egyesült Államokban működő nagyvállalatokban:

a portfólióban tőzsdei részvények és reálgazdasági befektetések egyaránt megtalálhatók.

A legnagyobb nem tőzsdei befektetésként a vagyonkezelőé a Geico biztosító és a BNSF vasúttársaság száz százaléka, míg a tőzsdén jegyzett cégek közül egyaránt 20 milliárd dollárt meghaladó értékű részvénycsomagot tartanak az Apple, a Wells Fargo és a Kraft Heinz vállalatokban.

Az Apple-részesedés értéke a 45 milliárd dollárt is eléri.

A társaság még soha nem fizetett osztalékot, ám a tulajdonosok folyamatosan jelentős tőkenyereséget értek el a részvények tartásával, így egyetlen A sorozatú árfolyama 2018-ban átmenetileg a hihetetlennek hangzó 300 ezer dollárt is elérte.

Szerencsére elérhetők B sorozatú részvények is a Berkshire-ből, amellyel ugyanolyan kitettséget lehet szerezni a vállalatban, és jelenleg 186 USD az árfolyama, igaz, csak jóval alacsonyabb szavazati hányadot biztosít, mint az A sorozat.

A cég hatalmas készpénzállományon ül, és potenciális akvizíciók után kutat. Az árfolyam azonban az év eleje óta 15 százalékot esett vissza, miközben a benchmarknak tekinthető S&P 500-as index mindössze 4 százalékkal marad el az idei csúcspontjától, azaz lemaradásban van a részvény teljesítménye az indexhez képest. Az elmúlt évtizedek során sok olyan év volt, amikor a Berkshire részvényeinek árfolyama felülteljesítette az S&P 500-as indexet, így ha nem csúszott félre a cég stratégiája, akkor a mostani egy izgalmas pillanat lehet a részvényvásárlásra.

 

Berkshire Hathaway Apple Warren Buffet
Kapcsolódó cikkek