Pénz- és tőkepiac

Rekordmértékben veszik részvényeiket a cégek

Kizárólag a részvény-visszavásárlási programoknak köszönhető, hogy a vezető amerikai tőzsdeindexek közül az S&P 500 és a Dow Jones idén nem került nagyobb mínuszba – mutatott rá a CNBC.

Az előbbi 2,25 százalékkal emelkedett 2018-ban, az utóbbi viszont 1,2 százalékos esésben van. Az amerikai tőzsdecégek a második negyedévben rekordösszegért vették saját részvényeiket, a 433,6 milliárd dolláros költésük majdnem duplája az első háromhavi 242,1 milliárdnak. A rangsor élén a saját papírjaiból 15 milliárd dollárnyit vásárló Nike, a 12 milliárdos programot megvalósító Broadcom és a GE-t a Dow Jones indexből nemrégiben kitúró Walgreens áll tízmilliárd dolláros aktivitással.

Fotó: Andreas Gebert/dpa

Csak júniusban 31 amerikai tőzsdevállalat szánt legalább egymilliárd dollárt részvény-visszavásárlási programra. A sajátrészvény-vásárlások aligha érnek véget, tekintve, hogy az amerikai tőzsdecégek 2,1 ezermilliárd dollár készpénzállománnyal rendelkeznek, a pénz sorsa a részvény-visszavásárlás mellett osztalékfizetés, akvizíció vagy beruházás lehet.

A részvénybefektetés ennek ellenére nem lett népszerű. Ennek egyik jele, hogy júniusban 23,7 milliárd dollárnyi áramlott ki a részvénypiaci befektetési alapokból, ami szintén rekord. A szokatlanul nagy eladási hullám miatt a második negyedév szaldója 20,2 milliárd dolláros tőkekivonás lett. Ilyen gyenge három hónapjuk 2016 óta nem volt a részvényalapoknak, akkor az elnökválasztás előtti időszakban bizonytalanodtak el a befektetők.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

részvény-visszavásárlás S&P 500 Dow Jones tőzsde
Kapcsolódó cikkek