Pénz- és tőkepiac

Visszatérhet a tőzsdére a Dell

A Dell pénzügyi szakemberei olyan tervet eszeltek ki, amelynek a segítségével a cég a költséges és időigényes IPO-t elkerülve kerülhet vissza a tőzsdére.

Néhány évvel azután, hogy a Dell Technologies kivonult a tőzsdéről, most a hátsó ajtón át térne vissza – írja a Marketwatch. A vállalat egy olyan komplex tervet ismertetett hétfőn a befektetőkkel, amely a szabályos IPO buktatóit megkerülve vezetné vissza a céget a parkettre. Az amerikai technoló­giai vállalat ugyanis a VMware nevű szoftveres leányvállalatában meglévő részesedésére korábban – a Dell és az EMC egyesülésekor – kibocsátott úgynevezett V sorozatú követő részvényét (tracking stock) a terv szerint átváltaná darabonként 1,3665 C sorozatú Dell-törzsrészvényre, és ezeket a tőzsdére is bevezetné.

A követő (más néven designer stocknak is hívják) olyan értékpapír, amelyet az anyavállalat azért bocsát ki, hogy az adott üzletág vagy leányvállalat teljesítménye külön mérhető legyen, és osztalékjogot biztosít anélkül, hogy a részvény követelést testesítene meg akár az anyacég, akár a leányvállalat vagyonára vonatkozóan.

Fotó: AFP

A befektetők a részvénycsere helyett a V sorozatú részvényeiket pénzre is válthatják az anyacégnél, mégpedig 109 dolláros árfolyamon, ami 29 százalékkal haladja meg az értékpapír pénteki záróárát. A kifizetéseket a VMware 11 milliárd dolláros rendkívüli osztalékából fogják fedezni, amelyből többségi tulajdona alapján 9 milliárd dollárt kap majd a Dell.

A bejelentés után a Dell V-részvényeinek az árfolyama hétfőn 7,5 százalékkal 91 dollárra ugrott, míg a VMware-részvények 10,2 százalékkal lőttek ki, s ezzel az idén már 29,3 százalékkal drágultak.

A befektetők mellett az elemzők is üdvözölték az elképzelést, mivel így a Dell nemcsak az IPO-t kerülheti el, hanem azt a tranzakciót is, amelyben a már tőzsdén lévő VMware vásárolta volna ki a Dellt, hogy az tőzsdei céggé válhasson. Ez egy úgynevezett reverse merger (fordított összeolvadás) lett volna, amelynek során

egy tőzsdén kívüli vállalat tőkeemelés nélkül kerülhet a tőzsdére úgy, hogy a tulajdonosai megveszik egy tőzsdei cég részvényeit, amely felvásárolja a vállalatot, vagy részvénycserét hajt vele végre.

A hagyományos IPO akár egy évig is eltarthat, a reverse mergert viszont néhány hét alatt le lehet bonyolítani.

Ez utóbbi esetben viszont megszűnne a Dell leánycégének az önállósága, ami VMware-részvények meredek zuhanásával járhatna. Január végén például, amikor felröppent egy ilyen terv híre, egy napon belül 10 százalékot esett az árfolyam. A hétfői szárnyalást is részben az váltotta ki, hogy sokak szerint lekerült az asztalról az összeolvadás terve. Patrick Moorhead, a Moor Insights and Strategy vezető elemzője szerint a Dell pénzügyi szakembereinél nehezen lehet zseniálisabbakat találni a szakmában.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

dell tőzsde informatika
Kapcsolódó cikkek