Pénz- és tőkepiac

Felfutóban az etanolgyártás

A Nemzetközi Energiaügynökség (EIA) múlt héten publikált kiadványa szerint az Egyesült Államokban előállított bioetanol mennyisége az idén elérte a 16 milliárd hordót, ami többéves rekord. A bővülés mértéke három középnyugati államnak köszönhető (Iowa, Nebraska és Illinois), ezek adják ugyanis a termelés több mint 90 százalékát.

Az etanolt nagy mennyiségű cukorból és kukoricából vegyipari eljárással állítják elő. Az alkoholtartalmú italok készítésén kívül széles körben használják, például üzemanyagként is. Az úgynevezett bioetanolt – melynek fűtőértéke mintegy 30 százalékkal kisebb, mint a benziné – nagy mennyiségben állítják elő és használják fel a fejlett államokban. A bioetanol sokkal kevésbé terheli a környezetet, mint a fosszilis üzemanyagok, ezért a kormányok – többek között Kalifornia államé – különféle szubvenciókkal és kedvezményekkel támogatják az etanolgyártókat.

Az amerikai piaci kapacitás mintegy 6 százalékát Pacific Ethanol a fenti folyamat egyik kedvezményezettje lehetne, ám az elmúlt másfél évben a vállalat elveszítette a piaci értékének csaknem kétharmadát. A cég hordónkénti nyeresége csak 25 dollárcent, a magas kukorica- és cukorárak is növelik a termelési költségeit. A kilenc finomítóból öt található a középnyugati régióban, és a menedzsment középtávú céljai között szerepel további gyártóegységek vásárlása.

A vállalat második negyedéves gyorsjelentését szerdán ismerhetjük meg. A piaci szereplők fokozott figyelmet szentelnek a menedzsment belföldi és export-előrejelzésének, valamint a kaliforniai karbonkreditprogramnak. Az előbbi esetében arra lesznek kíváncsiak, hogy az árbevétel csaknem 10 százalékát adó kínai veszélybe kerül-e az amerikai–kínai vámháború árnyékában. Kalifornia állam pedig a bioetanol-gyártókat karbonkreditekkel támogatja, melyek piaci értéke folyamatosan növekszik, és ez akár lényeges pozitív hatással is lehet a Pacific Ethanol eredményére.

STRATÉGIA üzemanyag Pacific Ethanol alkohol etanol
Kapcsolódó cikkek