Pénz- és tőkepiac

Jól mennek a jelzáloglevelek

Több mint 4 milliárd forintos nettó eredménnyel zárta az első fél évet a Takarék Jelzálogbank. Sikerült lefaragni a költségeket.

Nyereségessé vált az idei első fél évben a Takarék Jelzálogbank. A nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint készült beszámoló alapján

az első hat hónapot 4,1 milliárd forintos konszolidált adózás utáni nyereséggel zárta a hitelintézet, ami a sokszorosa a tavalyi első fél év 330 milliós profitjának.

A tavalyi második fél év 11,5 milliárdos veszteségéhez képest pedig különösen jó eredmény. A részvényeit a Budapesti Értéktőzsdén jegyző hitelintézetnek a magyar gazdaságban betöltött súlyát jelzi, hogy a mintegy 1000 milliárd forint értékű piacon minden ötödik jelzáloglevelet ő bocsátja ki, és tucatnyi hazai banknak refinanszírozza a jelzáloghitelfinanszírozás-megfelelési mutató (JMM) teljesítéséhez szükséges jelzáloghitel-állományát.

Fotó: Kallus György

A kedvező piaci feltételek miatt a jelzálog-hitelpiac dinamikus bővülésére számít a Takarék csoport. Érződnek már a tavaly nyáron elfogadott, 2021-ig szóló stratégia pozitív hatásai is. A Takarék Jelzálogbank első féléves pozitív eredményéhez nagyban hozzájárult a működési kiadások tudatos csökkenése. Nemcsak az üzleti, de a bérköltségei is mérséklődtek, ami a bank létszámcsökkenésén keresztül az egy főre jutó eredményességet is támogatta. Emellett az is pozitívan hatott, hogy – a Takarék csoport ötéves stratégiáját követve – a Takarék Jelzálogbank a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt.-n kívüli részesedéseit 2017 decemberében értékesítette – írják a hitelintézet közleményében.

A Takarék Jelzálogbank 2018 áprilisától nem vesz részt a közvetlen lakossági jelzálog-hitelezésben, e funkcióját teljes mértékben átadta a Takarék Kereskedelmi Banknak. Tavasztól kizárólag jelzáloglevelek kibocsátására és a jelzáloghitel-állományok refinanszírozására összpontosít

– mondta Vida József, a Takarék Jelzálogbank elnöke. Ezáltal a 2017 végi 76,6 milliárd forintos konszolidált refinanszírozott állományát a Takarék Jelzálogbank 2018 első fél évének végére több mint 14 százalékkal, 87,6 milliárd forintra növelte, a külső banki partnerek refinanszírozott ügyleteinek száma pedig meghaladta a 20 ezret. A teljes refinanszírozott állomány több mint tíz bank között oszlik meg, ami azt jelenti, hogy a törvényi előírás által érintett hitelintézetek csaknem fele veszi igénybe a Takarék Jelzálogbank szolgáltatását.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

profit kispapír jelzáloglevél Takarék Jelzálogbank
Kapcsolódó cikkek