Pénz- és tőkepiac

Növelte árbevételét az Alteo

Az Alteo Csoport 2018 első félévében összesen 351 millió forintos nettó eredményt ért el, a teljes árbevétele 9 milliárd 277 millió forint volt, amely 642 millió forinttal több az előző év azonos félévéhez képest – derül ki a vállalatcsoport IFRS szerinti konszolidált beszámolójából. Az első félévet az Alteo 936 millió forintos EBITDA-értékkel zárta.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat árbevételének növekedése elsősorban a villamosenergia- és földgáz- kiskereskedelmi szegmens 43 százalékos bővülésének köszönhető, ami kompenzálta a KÁT-ból kiesett szélerőművek és kivitelezési munkák volumenének csökkenését.

Az EBITDA a tavalyi év azonos időszakához képest 26 százalékkal csökkent, 936 millió forintra.

A visszaesést elsősorban a KÁT-ból kiesett szélerőművek alacsonyabb EBITDA-ja, a megnövekedett CO2-ráfordítások és az intenzív befektetési, beruházási tevékenységhez kapcsolódó költségek, valamint ugyancsak ehhez kapcsolódóan a belső kivitelezési munkákra fordított nagyobb erőforrások okozzák. Ugyanakkor a Szabályozó Központ sikeresen integrálta a portfóliójába a KÁT-ból kiesett szélerőműveket.

Az első félév fontos eseménye volt a Zugló-Therm Kft. 51 százalékos részesedésének megszerzése. Emellett további három naperőmű projektet sikerült felvásárolnunk, ami lehetővé teszi, hogy a már meglévő 2 MW mellé még 18 MW-nyi naperőmű kapacitást építsünk meg. Ezek a naperőművek az építkezéseket követően tudnak hozzájárulni a vállalat EBITDA-termelő képességéhez

– mondta az eredmények kapcsán Ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója.

Ifjabb Chikán Attila, az Alteo Group vezérigazgatója
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A vállalat energiatárolós K+F+I projektjének első fontos mérföldköve is megvalósult augusztus végére: az energiatároló átadásra került, próbaüzemét megkezdhette. Ifj. Chikán Attila szerint az Alteo tehát nagyon jó úton halad afelé, hogy 2019 első félévének végéig megvalósítsa a 2016 novemberében kitűzött 10-15 milliárd forint körüli beruházási tervét, amelyek onnantól kezdve a cégcsoport eredményességében is meg kell mutatkozzanak.

Ez az időszak az építkezésről, a beruházásokról szól, amelyekkel megágyazunk a jövőbeni stabil működésnek és növekedésnek. Így a 2018-ban még intenzívebbé váló beruházási-kivitelezési tevékenység miatt a cégcsoport erőforrásainak jelentős részét jelenleg a folyamatban lévő saját fejlesztései kötik le

– tette hozzá a vezérigazgató.

A még 2017 decemberében megszerzett, már üzemelő domaszéki 2 MW-os naperőmű projekt mellett a társaság a következő naperőmű fejlesztéseket kívánja megvalósítani a sikeres projekt akvizícióknak köszönhetően:

  • 2018. május 17-én a Csoport megvásárolta a Péberény Kft. 100 százalékos üzletrészét, amellyel lehetősége nyílt, hogy Balatonberény külterületén egy 6,9 megawatt névleges teljesítményű naperőművet létesítsen.
  • Tavaly ősszel két monori fotovoltaikus projekttársaság megvásárlásáról írt alá magállapodást az Alteo Nyrt. Ezek egyenként négy-négy 499 kilowattos naperőműegység építésére rendelkeznek engedélyekkel, amelyek mentén a vállalat, mint új tulajdonos 2018 folyamán megvalósítja a beruházásokat.
  • 2018. július 23-án a Csoport megvásárolta a True Energy Kft. és az F.SZ. Energia Kft. 100 százalékos üzletrészeit. Ezzel Nagykőrös külterületén egy közel 7 megawatt névleges teljesítményű naperőmű létesítésére nyílik lehetősége.
  • A Sinergy Kft. akkumulátoros villamosenergia-tárolója az Alteo Group zuglói erőművében 2018. augusztus 23-án
    Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

    Az említett projektek sikeres megvalósítása esetén a Csoport naperőművi portfóliója a tervek szerint 2019 első félévében eléri a 20 MW-ot.

    Ugyancsak az idei év első felében zárult le az az akvizíciós ügylet, amely során az Alteo tulajdonában lévő Sinergy Kft. megvásárolta az NKM Földgázszolgáltató Zrt.-től a Zugló-Therm Energiaszolgáltató Kft. 51 százalékos tulajdonrészét.

    Korábban 49 százalékos tulajdonrészt birtokolt a vállalatcsoport a 18 megawatt villamosenergia- és 17 megawatt hőteljesítménnyel rendelkező blokkfűtőerőműben, amelynek műszaki üzemeltetését is végzi, illetve amely az Alteo Szabályozó Központjának is tagja már évek óta.

    A félév során fontos mérföldkőhöz érkezett a vállalat K+F projektje is, amelynek várható költsége összesen 1,1 milliárd forint lesz, és amelyre a társaság 500 millió forint támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán: a napokban megkezdődött az akkumulátoros villamosenergia-tároló tesztüzeme, így megkezdődhet az üzemeltetési tapasztalatok begyűjtése.

    féléves eredmény szélerőmű Alteo naperőmű
    Kapcsolódó cikkek