Pénz- és tőkepiac

Szaúdiak mentik meg Elon Muskot

Elon Musk nem a levegőbe beszélt, amikor egy hete azt írta a Twitteren, hogy a Tesla-részvények tőzsdei kivezetéséhez „a finanszírozás biztosítva van”, ám a szaúdi állami befektetési alap erre egyedül aligha lehet elég.

A Tesla alapító-vezérigazgatója ellen megfogalmazott súlyos kritikák elsősorban a tőzsdei kivezetés finanszírozásának megalapozottságát illették, a tőzsdefelügyelet (SEC) által indított vizsgálat is erre fókuszál amellett, hogy az ilyen horderejű nyilatkozatot szabad-e 53 karakteres üzenetben elintézni. A szaúdi kormány befektetési alapja, úgy tűnik, kihúzza a slamasztikából Elon Muskot, a Public Investment Fund (PIF) ugyanis elismerte, hogy készen áll a szükséges források biztosítására, s erről tárgyal a cég vezetésével – tudta meg a Bloomberg. A hírügynökségnek az alaphoz közel álló forrásai elmondták, hogy támogatják a Tesla zárt társasággá alakítását, ennek megágyazásaképpen eddig majdnem 5 százalékos részesedést szereztek a cégben, noha a tulajdonosi körről szóló legfrissebb közzététel ezt még nem tartalmazza. A részvényeket a szabadpiacon szerezték meg, miután a Teslával hónapokon át folytatott tárgyalásaik egy kisebbségi tulajdonszerzésről zátonyra futottak. A Tesla ugyanis nem volt hajlandó új részvényeket kibocsátani azért, hogy azokat a szaúdiak lejegyezhessék.

maga is jó ideje mantrázza, hogy a Teslának nincs szüksége friss forrásra, az idén a bevételei már fedezni fogják a kiadásaikat, sőt a második fél évben már nyereséges lesz. Ha elfogadta volna a szaúdiak közvetlen betársulási szándékát, azzal árfolyamgyengüléshez vezető hitelességi problémákat vállalt volna fel. A szaúdiak ezután bíztak meg egy meg nem nevezett befektetési bankot, s vásároltattak vele 2 milliárd dollárért Tesla-részvényeket. A PIF a további szerepvállalásáról egyeztet a Teslával, de a konkrét fejleményekről nem tudtak beszámolni a Bloomberg forrásai. Annyi ismert, hogy az olaj utáni korszakhoz keres a szaúdi vezetés innovatív befektetési célpontokat, s e körbe remekül illeszkedik a Tesla. A PIF portfóliójában olyan cégeket találni, mint az Uber, amelybe 2016-ban 3,5 milliárdot fektettek, és a Föld körüli űrutazások szervezésében úttörő Virgin Galactic, amelybe egymilliárd dollárral társulnak be. Részt vettek a japán SoftBank által indított 93 milliárd dolláros innovációs alap, a Vision Fund feltöltésében is.

Tekintettel arra, hogy a kivezetés 420 dolláros vételárnál, azaz 72 milliárd dolláros cégértéknél történne, és ezt még a 10,9 milliárdos is súlyosbítja, a PIF mellett más tőkéstársakat is be kell vonni az üzletbe. A potenciálisan legerősebb Vision Fund eleve kiesik, mert – miután tavaly Muskék nem kértek a felkínált támogatásukból – a rivális autógyártókhoz vitték a pénzüket. A SoftBank akkor is felvetette a kivezetést, de a tulajdoni arányok számításán megbukott az üzlet, Musk ragaszkodott a 20 százalékos részéhez. Több jel utal arra, hogy a Tesla kilenctagú igazgatóságát is készületlenül érte Musk bejelentése, a testület a héten szakértők bevonásával kezdi elemezni a helyzetet – írja a Reuters.

A szaúdi kapcsolat megerősítésével enyhül a Teslára nehezedő nyomás, kérdés, hogy a SEC beéri-e ezzel, vagy ennél részletesebb finanszírozási tervet kér a vállalattól. Bár 2013 óta a cégek használhatják egyes információk közzétételéhez a szociális médiát, de – mint most kiderült – a rövid üzenetekkel operáló Twitter erre a célra nem alkalmas. A SEC tisztességes és teljes körű tájékoztatást vár el a tőzsdecégektől, ez ebben az esetben aligha történt meg. A vizsgálat még tart.

Elon Musk PIF Tesla
Ezek is érdekelhetik