Pénz- és tőkepiac

Történelmi csúcs dőlt meg az amerikai tőzsdén

Az ötszáz amerikai nagyvállalatot magába foglaló S&P 500 index értéke kedden története során először 2900 pont fölé erősödött.

Nem sokkal a keddi tőzsdenyitás után 2900 pont fölé emelkedett a New York-i irányadó indexe, az ötszáz amerikai nagyvállalatot magába foglaló S&P 500 – írja a CNBC. A meghatározó tőzsdemutató értéke még soha nem járt ilyen magasságban.

Fotó: AFP/Jeenah Moon/Sputnik

A csúcsdöntés a globális kereskedelmi kilátások kedvezőbbre fordulásának is köszönhető.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn jelentette be, hogy az Egyesült Államoknak sikerült megállapodnia Mexikóval egy új kereskedelmi egyezmény megkötéséről, amely az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada között 1992-ben megkötött Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) helyébe lép majd. Az új egyezményhez való csatlakozásról Kanadával is azonnali tárgyalások kezdődnek az elnök bejelentése szerint.

Az S&P 500 kedden 0,2 százalékot erősödve törte át az eddigi álomhatárt, több mint félszáz éves története során először.

Ugyancsak rekordot döntött a kereskedés kezdetét követően a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója is, amely 0,3 százalékot erősödött.

A harmadik meghatározó amerikai tőzsdemutató, a 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 62 pontot erősödött a nyitás után.

 

S&P 500 New York-i tőzsde csúcsdöntés Nasdaq
Kapcsolódó cikkek