Pénz- és tőkepiac

A blokklánc-technológia az irány

Külföldön is csatlakozna a Telenorhoz az OTT-One. A társaság az oktatás terén és a blockchaintechnológiában is erősítene – nyilatkozta a Világgazdaságnak Kósa Gábor, a cég főrészvényese.

Élénk forgalmat és érdemi árfolyam-növekedést váltott ki az OTT-One piacán az első fél évre vonatkozó gyorsjelentés, amelyből kiderül, hogy az értékesítés nettó árbevétele az egy évvel korábbi időszakhoz képest 750 millió forinttal, 1,124 milliárd forintra emelkedett, az adózott eredmény pedig 115 millió forint lett, ami szintén jelentős növekedés a bázisidőszak 34 millió forintjához képest.

Kósa Gábor a Világgazdaság kérdésére elmondta, hogy a hagyományos üzletágnak számító videostreaming esetében sem elégednek meg azzal a stabil üzletmenettel, amelyet a régi ügyfélnek számító Telenor biztosít.

Elsősorban arra törekednek, hogy a Telenor csoport egyéb országokban, így Bulgáriában, Montenegróban és Szerbiában is számoljon velük. Másodsorban ugyanezen technológia felhasználásáról más komoly ügyféllel is ígéretes tárgyalásokat folytatnak. Harmadsorban az OTT-One és stratégiai partnere, az iSRV közösen online oktatási termékeket is fejleszt.

De nem a kilencvenes évek retró hangulatára kell gondolni, hanem friss, ropogós streamingalkalmazásokra, amelyeknek a presales fázisa indul már szeptemberben. Nyelviskolákkal tárgyalnak, de katonai, orvosi és céges oktatásra is alkalmas a termék.

Fotó: Shutterstock

Az immár az árbevételt is domináló biztonságtechnikai üzletágról szólva a kolumbiai térnyerést emelte ki. Emlékezhetünk, hogy a cég vezető sztorija a vénaszkenneres megoldás, amely a biometrikus azonosításon alapuló szoftveres szolgáltatások közé tartozik, mikor nem elég egy eszköz (token) birtoklása és a jelszó (PIN), hanem az adott személynek fizikailag is jelen kell lennie az azonosításkor.

Tavaly októberben Bogotában szerződtek Kolumbia egyik meghatározó biztonságtechnikai cégével a vénaszkenneren alapuló biztonságtechnikai megoldások értékesítésére. Idén májusban pedig a kolum­biai székhelyű és az ottani védelmi minisztérium tulajdonában lévő Codaltec társasággal írtak alá megállapodást.

Kósa Gábor szerint két kolumbiai légibázison működnek pilot eszközeik, s szeptemberben újabbakat telepítenek. De van olyan eszközük, amely túljutott a pilot fázison, és már fizetett is érte a megrendelő. Ígéretesnek tartja, hogy a Codaltec társaság nyitott a közös fejlesztésekre, különösen a dróntechnológia és a monitorozás területén lehetne alkalmazni az OTT-One egyedi hardverfejlesztéseit és streamingtapasztalatait.

A legfrissebb irányt a blokklánc-technológia jelenti. Ez márciusban került reflektorfénybe, amikor öt afrikai ország – Kongói Demokratikus Köztársaság, Kongói Köztársaság, Kenya, Ruanda és Burundi – képviselőjével írtak alá együttműködési megállapodást Nairobiban. A szerződő államok Magyarországra utaztatnak magánorvosi ellátást igénybe vevő pácienseket. E folyamatban magas biztonságú (GDPR-konform) betegadat-kezelő megoldásokat és vénaszkenner-alapú betegazonosító rendszereket biztosít közreműködő partnerként az OTT-One, s ezenfelül blokkláncalapú elszámolási, adatkezelési megoldásokat is szállít.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

kispapír OTT-ONE
Kapcsolódó cikkek