Pénz- és tőkepiac

Az Amazont idézi a JD.com fejlődése

Van kockázat a JD.com-ban, de cserébe a megtérülés is nagyobb lehet a következő években.

Augusztus elejével meglett az első, egy hónappal később pedig a második egybillió dolláros piaci kapitalizációt elérő vállalat. Az Apple mögött másodikként az Amazon ért „célba”, és ha az e-kereskedelemben utazó vállalatokat nézzük, nehéz olyat találni, amely Jeff Bezosék nyomába érhet. A követők közül a kínai JD.com-ot érdemes górcső alá venni. A cég egy kevésbé jól sikerült második negyedéven van túl, ennek nyomán augusztus elején kulcsfontosságú árfolyamszint tört meg 35 dollárnál, amit 25 százalékos esés követett. A kérdés egy ekkora sell-off után, hogy érdemes-e már keresni a vételeket az alaposan megtépázott piacán.

A JD.com mostani életszakaszát rendkívül erőteljes növekedés jellemzi, a tempó nagyjából a négy-öt évvel ezelőtti Amazonéra emlékeztet. Kína és az e-kereskedelem kombinációja jó értelemben vett robbanóelegyet képez: az agresszív növekedést jól mutatja, hogy 2017 harmadik negyedévében kétnaponta nyitott új raktárat a JD.com, azóta pedig további 116 létesült. Ilyen dinamikájú terjeszkedés mellett nem tartom kiemelkedő jelentőségűnek, hogy az elmúlt néhány negyedévben elmaradt a várakozásoktól az eredmény. Ha a P/E-alapú árazást nézzük, akkor az előremutató 30-as érték kifejezetten kedvező. Jóval nagyobb, akár három számjegyű értékek sem ritkák a szektorban.

A következő hetekben inkább az Amerikában nemi erőszak vádjával őrizetbe vett Richard Liu vezérigazgató ügyének árfolyamra gyakorolt hatása adhat okot aggodalomra. Ha kockázattűrő képességünk elviseli a JD.com-ban lévő volatilitást, akkor véleményem szerint hosszabb távra, fundamentális alapokon jó vétel lehet a papír a jelenlegi árfolyamszinteken.

A jegyzés már megközelítette a 35 dolláros letörésből számítható célszintet (25 dollár).

Ez technikai alapon eredményezhet egy korrekciós mozgást rövid távon felfelé, de ha utána ismét lefelé fordul az árfolyam, akkor a nagy fej-váll alakzat célára 20 dollárnál kellemes beszálló lehet. Van kockázat a JD.com-ban, de cserébe a megtérülés is nagyobb lehet a következő években.

STRATÉGIA JD.com e-kereskedelem Amazon
Kapcsolódó cikkek