Pénz- és tőkepiac

Egyre jobban teljesít a Masterplast

A kedvező hazai és regionális építőipari folyamatok jóvoltából a Masterplast látványos eredménybővülést ért el a második negyedévben.

A kedvező hazai és regionális építőipari folyamatok jóvoltából a Masterplast látványos eredménybővülést ért el a második negyedévben. A főként építőipari szigete­lőanyagok gyártásával és értékesítésével foglalkozó társaság főbb számain negyedévről negyedévre látszik a pozitív iparági tendencia.

Idén április–június folyamán 14 százalékkal nőtt a csoport árbevétele, s ennél is nagyobb mértékben az eredménye.

A társaság a régió több országában is jelen van; a hazai piac mellett Szerbiában, Lengyelországban és Ukrajnában tudott kiemelkedő bevételnövekedést elérni. A hatékonyabbá és eredményesebbé váló saját gyártásnak, illetve a táguló árréseknek köszönhetően az üzemi eredmény 37 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest, annak ellenére, hogy a létszámbővülés és a béremelések hatására növekedett a csoport személyi költsége.

A forint júniusi árfolyammozgása miatt a pénzügyi soron jelentős nyereséget ért el a Masterplast, így az adózás utáni eredmény csaknem a duplájára nőtt a bázishoz képest.

A menedzsment optimista kilátásokat fogalmazott meg a második fél évre vonatkozóan, ezt alátámasztják a cégnél negyedévről negyedévre tetten érhető egyre kedvezőbb folyamatok. A külső környezet támogató maradhat a következő fél évben is, amit alátámaszt az építési engedélyek látványos bővülése Magyarországon (az első negyedévben 26,6 százalékos volt a növekedés).

A Masterplast nemrég egy új üzletágat is elkezdett felépíteni, ezzel csökkentették az építőiparnak való kitettséget. A csomagolóipari termékek üzletág a második negyedévben is jól teljesített, közel 30 százalékos volt a bővülés. Az árrések tágulása folytatódhat a következő negyedévekben is, amit a saját gyártású termékek arányának növelése, illetve a magasabb marzsot biztosító ipari alkalmazások üzletág további bővülése támogathat. A Masterplast-részvények árfolyama a tavalyi év második fele óta egy emelkedő trendcsatornában kapaszkodik felfelé, a fundamentumok pedig alátámaszthatják a további emelkedést.

 

szigetelőanyagok építőipar Masterplast
Kapcsolódó cikkek