Pénz- és tőkepiac

Manipulálhatott a börzén a cég

A Plotinus közleménye a TEBÉSZ kérdésére adott válaszon túl az MNB által a cég ellen indított felügyeleti eljárásról is beszámolt.

Felügyeleti eljárást indított a Plotinus Holding ellen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a cég 2018. júniusi sajátrészvény-vásárlásai miatt – derül ki a részvénytársaság igazgatóságának a BÉT honlapjára feltöltött csütörtöki közleményéből. Az eljárás indoka, hogy a társaság részvényvásárlásaival kapcsolatban az MNB szerint piaci visszaélés, tiltott piaci manipuláció gyanúja merült fel.

A Plotinus ezzel nem ért egyet, mivel a standard kategóriájába bevezetett részvényei visszavásárlását a tranzakció előtt egy héttel bejelentették, ezért az mindenki számára ismert volt.

Fotó: Földi D. Attila / VG

A részvényeseknek három napjuk volt, hogy papírjaikat értékesítésre kínálják fel a cégnek. Ráadásul a közlemény szerint a részvények 6000 forintos visszavásárlási árfolyama nem tért el nagyobb mértékben sem a megelőző, sem az utána következő időszak árszintjétől, és pontosan megegyezik a 2017-es egy részvényre jutó konszolidált saját tőke értékével.

A holding igazgatósága azt is hangsúlyozza közleményében, hogy a visszavásárlási ár nem haladta meg a visszavásárlási programot megelőző három hónap osztalékkal korrigált súlyozott átlagárát, amely 6083 forintot tett ki, és elmaradt a megelőző egy hónap 6103 forintos korrigált súlyozott átlagárától is.

Az igazgatóság közleménye választ ad arra a kérdésre is, amelyet a múlt hétfőn megtartott közgyűlésen a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) képviselője tett fel a részvénytársaság vezetőségének a társaság aktuális vagyoni helyzetéről. A holding számláin elérhető készpénz és készpénz-egyenértékesek összege a tájékoztatás szerint 258 millió forint. Ehhez jön még az államháztartással szembeni követelés tízmillió forintos összege. Ezenkívül a Plotinus Invest Zrt. értékesítésére megkötött adásvételi szerződés eredményeként november 30-ig várhatóan további 902 millió forint érkezik az anyavállalathoz. Az adásvételt a közgyűlés múlt hétfőn megszavazta, de csütörtökig még nem írták alá.

A közlemény beszámol arról is, hogy a Plotinus Holding mindösszesen egy

41 millió forintos, az államháztartással szemben fennálló kötelezettséget tart nyilván, amely tartalmazza a 2018–2019. évre jutó halasztott társasági 40,5 millió forintos összegét,

viszont nem foglalja magában a 2018-as tevékenység után fizetendő társasági adót. Egyéb kötelezettség, kezességvállalás, mérlegen kívüli tétel nem terheli a holdingot.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Magyar Nemzeti Bank (MNB) tébesz tőzsde Plotinus Holding
Kapcsolódó cikkek