Pénz- és tőkepiac

Mélyben a kínai értékeltségi mutatók

A kínai A osztályos részvények esetében kifejezetten javult az összkép, a jelentési szezon nem okozott csalódást, és az értékeltségi mutatók alapján is vonzók a papírok. Túl sok azonban a nyitott kérdés.

Az elmúlt időszakban szinte csak rossz hírek érkeztek Kínából, a kereskedelmi háború első hulláma és a vártnál gyengébb makroadatok mélyrepülésbe küldték a jüant és a kínai részvényeket. A Shanghai Composite idén 15 százaléknál is többet vesztett értékéből.

Mivel a tőkepiacokon – főként pedig az amerikai részvények között – minden nagyon drágának tűnik, jó kérdés, érdemes-e most vásárolni, vagy inkább csak a klasszikus „hulló kés” esetéről van szó, és tovább zuhanhatnak a kínai részvényárfolyamok.

A hosszabb távú makroadatok nagyon enyhe lassulást mutatnak, hisz az utóbbi 12 negyedévben rendre 6,7–6,9 százalék közötti volt a GDP-növekedés üteme, ami európai szemmel több mint egészséges. Az üzleti bizalmi indexek azonban vegyes képet mutatnak, ezek és a kereskedelmi háborúra felkészülő ipari termelők kaotikus viselkedése befolyásolja mostanában a deviza- és részvénymozgásokat. Rövid távon a kínai kormány fiskális ösztönzési tervei újabb gigantikus méretű (körülbelül 199 milliárd dollárnyi) infrastruktúra-fejlesztést ígérnek, ezért a bizalmi indexekben gyorsan jöhet pozitív változás.

Sokkal rosszabb a helyzet nemzetközi fronton.

Washington Donald Trump vezetésével kitartóan azzal vádolja Pekinget, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat. A kormányzat idén júliusban és augusztusban már 34 és 16 milliárd dollár értékben vezetett be védővámokat Kínával szemben, Peking pedig azonnal visszalőtt egy ugyanilyen összegű ellenlépéssel. A cikk írásának időpontjában még nem tudni, hogy a szeptember 7-én életbe léptetendő, 200 milliárd dollárt elérő amerikai pótlólagos vámok 10 vagy 25 százalékkal sújtják-e a vállalatokat – hacsak el nem halasztják a bevezetést. Az azonban nagyon valószínű, hogy a kereskedelmi párbaj ősszel, az amerikai időközi választások környékén is folytatódik.

Fotó: AFP

Érdekes képet mutat a Nanhua rebar acélárindex is. Az acél ára Kínában a gazdaság állapotának hőmérője, és ennek megfelelően a részvénypiaci indexekkel általában szorosan korrelál. Idén áprilisban azonban elvált egymástól a Nanhua és a Shanghai Composite, aminek az lehet a magyarázata, hogy a részvénypiaci visszaesést alapvetően a kereskedelmi háborús események okozzák.

A deviza árfolyamát figyelve egyre világosabban látszik, hogy a kínai vezetés már nem tartja kívánatosnak a jüan további gyengülését.

Augusztus 24-én a China Foreign Exchange Trade System legfrissebb jelentésében az erős dollárt és a kereskedelmi fenyegetést hozta fel a gyengülő jüan okaként, és ismét beemelte a köztudatba az anticiklikus beavatkozás lehetőségét. Mindez épp aznap történt, amikor Jerome Powell hűtötte a kedélyeket az újabb amerikai kamatemelések ütemével kapcsolatban. Ez már önmagában is felért egy verbális intervencióval, de a hosszú távú kurzus nagy részben a kereskedelmi tárgyalások kimenetelén és a PBoC monetáris politikáján múlik majd.

Értékeltségi szempontból a kínai A osztályos részvények esetében kifejezetten javult a kép, általánosságban – néhány speciális kivételtől eltekintve – az elmúlt jelentési szezon nem okozott csalódást. Mivel az árfolyamok sok esetében egyéves mélypontjukra zuhantak, a P/E- és P/BV-ráták, különösen az amerikai versenytársakkal összehasonlítva, évtizedes minimumokra estek. Ez a fajta megközelítés azonban sok szempontból csalóka: attraktívnak látszik ugyan egy részvény 25 százalékos zuhanás után, de inkább érdemes megvizsgálni, hogy a korábbi eredményjavulás folytatódhat-e a következő negyedévekben is, vagy a ráták inkább a nem túl fényes jövőt vetítik előre. Kérdéses mikor jelenik meg a fogyasztói oldalon is a vámnövekedés hatása, elég lesz-e a fiskális lazítás ennek ellensúlyozására?

Rengeteg tehát a kérdés és a „ha” a kínai befektetésekkel kapcsolatban, ám ha az ígért fiskális enyhítésre sor kerül, az infrastrukturális beruházások nyertesei lehetnek a közlekedési, gázszolgáltató és telekom cégek. Ha valóban sor kerül az adó- és áfacsökkentésekre, akkor a fogyasztás élénküléséből a teljes kereskedelmi szektor profitálhat, de a kifejezetten gyenge technológiai cégek, valamint az egészségügyi szolgáltatók, gyógyszercégek és a biztosítók is magukhoz térnének. De ami ennél is fontosabb:

ha enyhülne az amerikai–kínai kereskedelmi feszültség, ha a kínai jegybank világos jelet adna, hogy a jüan kijutott a jegybanki komfortzónából, és ha a kínai vállalatok is optimistábbakká válnának a közeljövőt illetően, akkor érdemes lehet a relatíve olcsó kínai részvényindexet is megvásárolni.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Kínai részvények acél
Kapcsolódó cikkek