Pénz- és tőkepiac

Tartja célkitűzéseit a Kulcs-Soft

Növekvő árbevételről és csökkenő nyereségről adott számot első féléves jelentésében a Kulcs-Soft. A társaság nagytulajdonosa által eladásra kínált részvényekre nem akadt vevő. 

Közzétette idei első féléves jelentését a Kulcs-Soft. Az időszak gazdasági adatait tekintve, azt látjuk, hogy a tárgyidőszakban a tavalyi év azonos időszakához képest, az IFRS-alapú árbevétel 8 százalékkal, 770 millió forintról 832 millió forintra nőtt. A pénzforgalmi árbevétel 17 százalékkal haladja meg az összehasonlítási időszakban kiszámlázott értéket. Az anyagi jellegű ráfordítások 9 százalékkal, 1 millió forinttal csökkentek. A személyi jellegű ráfordítások a 2017-es első félévi értékhez képest az üzleti tervnek megfelelően, 6 százalékkal, 368 millió forintról 389 millió forintra nőttek. Az értékcsökkenés 8 millió forintos, 24 százalékos emelkedését a megnövekedett immateriális eszközállomány és az irodaépület felújításának gyorsított leírása okozza.

Az egyéb működési költségek és ráfordítások 2 százalékkal, 4 millió forinttal elmaradtak a tavalyi év hasonló időszakának értékétől.

A pénzügyi műveletek bevétele 12 millió forint értékben IFRS szerinti számviteli átsorolást tartalmaz egyéb átfogó jövedelemből, értékesített befektetési célú értékpapírok árfolyamnyereségével kapcsolatosan. A pénzügyi műveletek eredménye 75 százalékkal, 48 millió forinttal alacsonyabb az előző év első fél évéhez képest, aminek az az oka, hogy a bázisidőszakban mintegy 61,8 millió forint céltartalék lett feloldva, ami egyszeri hatás volt tavaly.

A tisztított adózott eredmény 20 százalékkal nőtt éves összevetésben
Fotó: Shutterstock

Az időszak adózás utáni nyeresége 192,792 millió forint, 9 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi első fél év profitja. Ugyanakkor az egyszeri hatásokat (árfolyamnyereség és céltartalék-feloldás) kiszűrve, az idei első fél év nyeresége 29 millió forinttal, mintegy 20 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában.

A szépen növekvő árbevétel és a csökkenő profit közti ellentmondás a bázisidőszak egyszeri tételeivel magyarázható – mondta a Világgazdaságnak Kulcsár Tibor, a társaság alapító nagytulajdonosa. Kulcsár úgy gondolja, hogy az idei évet a terveknek megfelelően, jó eredménnyel zárják.

Arra a kérdésre, hogy mi lett a sorsa, a Budapesti Értéktőzsde nyilvánosan elérhető kereskedési rendszerén keresztül a közkézhányad növelése céljából június 25. és július 6. között, rögzített 1390 forintos jegyzési áron eladásra kínált 100 ezer, A sorozatú törzsrészvénynek, azt válaszolta: egyetlen darab sem kelt el. Az időszak néhány ezer darabos forgalma nem az ő eladásaiból származott.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

részvényértékesítés KulcsSoft célkitűzés
Kapcsolódó cikkek