Pénz- és tőkepiac

A lakástakarékok védelmére keltek a piaci szereplők

A piacon ma 1,5 millió szerződés van, amelyekre jár az állami támogatás, ezekből nagyságrendileg 2-3 millió embernek javulnak az életkörülményei.

A lakás-takarékpénztári rendszer átalakítása volt a legforróbb téma a Portfolio Öngondoskodás konferenciáján is. „Az élet ironikus” – mondta a hétfőn benyújtott, és kedden elfogadott törvényjavaslatra reagálva Harmati László, az Erste Bank vezérigazgató-helyettese. A konferencia résztvevői szinte kivétel nélkül a védelmére keltek ennek a megtakarítási formának. Harmati például elmondta: a költségvetés számára a lakás-takarékpénztári támogatás éves mértéke a harmada annak, amibe a lakosság készpénztartása kerül.

Nagyon sajnálom, hogy az öngondoskodás egyik eszközét egy törvénymódosítás nehéz helyzetbe hozza. Több mint 1,5 millió ügyfél van, és 800 milliárd fölötti betétállomány. Aki ismeri az ügyfeleket, tudja, ezek a megtakarítások nem luxusmedencékre mentek el

– hangsúlyozta a bankár.

Fotó: Kallus György

Az Erstének is van lakástakarékpénztára, de a törvénymódosítás lényegesen kisebb hatással van rá, mint a Fundamentára, amelynek ez a fő terméke. Tátrai Bernadett, a Fundamenta elnök-vezérigazgatója ennek dacára próbált optimista maradni.

A kormány nem a szektort szántja be, hanem az állami támogatást szünteti meg

– hangsúlyozta, és hozzátette, az új helyzetre új lehetőségként tekint. Azt is elmondta: az állam jól járt a lakástakarékokkal. A piacon ma 1,5 millió szerződés van, amelyekre jár az állami támogatás, ezekből nagyságrendileg 2-3 millió embernek javulnak az életkörülményei.

Meggyőződésünk, hogy ennél hatékonyabb rendszer nem létezett, 1 forint állami támogatásból 7 forintot generált a szektor

– mondta Tátrai Bernadett. Az állami támogatást a lakástakarékok kamatostól adták át a lakosságnak, nem tartottak meg belőle, és a szerződések kifutásáig a következő években is hozzájárulnak majd a gazdaság növekedéséhez. A szektor évente 60-70 milliárd forint körüli állami támogatást igényel, és ebből évente 110 milliárd forintnyi bevételt generál az államnak áfa és más adó- és járulékbevételek révén.

A lakástakarékok ugyanis ellenőrzik a lakáscélú felhasználást, és számlákat kérnek be, vagyis fekete és szürke munkákra nem fizetnek.

Azt viszont elismerték az előadók is, hogy a rendszernek voltak problémái, az állami támogatás mértéke túlzó volt, és már évekkel ezelőtt megérett volna az átalakításra. A teljes eltörléssel azonban a lakosság megtakarítási motivációja elsorvadhat. Más országokban is támogatja az állam az ilyen jellegű megtakarításokat, ha kisebb mértékben is. Ez a helyzet Csehországban, Ausztriában, de még az angolszász országokban is vannak ösztönzők. A rendszert egyébként már országokban is érték már támadások, utoljára Romániában, ahol abból kerekedett botrány, hogy nem ellenőrizték a kifizetéseket. Magyarországon azonban ezzel sosem volt gond, itt minden számlát megnéznek, hogy valóban lakáscélra költötték-e el a megtakarítást.

Eldőlt: vége a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának

Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 

Erste Fundamenta lakás-takarékpénztár
Kapcsolódó cikkek