Pénz- és tőkepiac

Egyetlen bankba egyesülnek a takarékszövetkezetek 2020-ra

12 takarékszövetkezet, 3 bank és a Takarék Kereskedelmi Bank többlépcsős fúziójával egy univerzális kereskedelmi bank alakul.

A korábban elkezdett átalakulási folyamat részeként az integrációs folyamatot elkezdő 52 szövetkezet fuzionálása után a jelenleg működő 12 takarékszövetkezet, valamint a korábban takarékból alakult 3 kereskedelmi bank, valamit a Takarék Kereskedelmi Bank (a korábbi FHB Kereskedelmi Bank) több lépcsőben történő fúziójával egyetlen univerzális kereskedelmi bank alakul – jelentette be a Takarékbank Zrt. közgyűlése után Vida József elnök-vezérigazgató.

A szakember jelezte: a Kinizsi Bank állományát év végével átadja a B3 Takaréknak. Az új bankba – a Takarékbankba – első körben a Mohácsi Takarékbank, a Pannon Takarékbank, a B3 Takarékszövetkezet, valamit a Bólyi Takarékszövetkezet fuzionál majd jövő év május 1-ig.

Fotó: VG

Az egyesült bank azonos termékkínálattal bír majd, ám Vida József fontosnak tartotta, hogy megmaradjon a takarékok korábbi komoly előnye, hogy a helyi ismeretek alapján a termékek kondícióiban finom változásokat tudjanak végrehajtani. A Takarékbank konfekciótermékeket állít majd elő, de lesz mód arra, hogy azok az ügyfélre igazíthatóak legyenek.

A Takarékbank Zrt. a Takarék-csoport központi bankjaként működik tovább, jelenlegi állományait teljes egészében az új kereskedelmi banknak adja át.

A Takarék Jelzálogbank továbbra is szakosított hitelintézetként működik majd, a tőzsdei jelenlétről Vida József a Világgazdaság kérdésére azt mondta, nem szándékoznak kivezetni a tőzsdéről, a jól működő tőzsdén keresztül lehetőséget kívánnak adni arra, hogy remélt sikerükből mindenki ki tudja venni a részét.

A többkörös egyesülési folyamat végén egyetlen szövetkezetben maradnak a korábbi részjegyesek, akik a tulajdonosi jogokat gyakorolják majd. Az integráció jelenleg 10 milliárdos részjegytőkével rendelkezik, de a cél a részjegyesek állományának további bővülése – mondta Vida József.

Fotó: VG

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete továbbra is az integráció központi szervezete lesz és megőrzi törvény által előírt szabályozói és felügyeleti szerepét. A tájékoztatón elhangzott: az állam által a szektornak 2013-ban juttatott 135 milliárd forint továbbra is feloszthatatlan vagyonelemként áll rendelkezésre.

Emellett a bankcsoportban Omega munkanéven elindult egy közösségi bank fejlesztése is – jelezte az elnök-vezérigazgató.

A Takarékbank közgyűlése által elfogadott új stratégia 30 milliárdos fenntartható adózott eredménnyel számol, s mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben 10 százalékos piaci részesedés elérését tűzte ki célul 2023-ig. A tervek teljesüléshez 5 év alatt 25-30 milliárd forinttal kell csökkenteni a bankcsoport működési költségeit – a jelenlegi hatékonysággal nem biztosítható a tőkejövedelmezőség – mondta el Szabó Levente vezérigazgató-helyettes, aki szerint a cél a 10 százalékos ROE elérése. Ha az elkövetkező 2 évben a stratégiának megfelelő módon sikerül végrehajtani az átalakulást, akkor a fenti fenntartható jövedelmezőséget hamarabb elérhetik az elnök-vezérigazgató szerint.

Magyarország nagyjából 2300 fiókjából több mint 1000 fiókkal bír a Takarék-csoport.

Vida József ennek kapcsán elmondta, a szövetkezeti kirendeltségek 70 százaléka fiók, 30 százaléka kirendeltség. Az átalakítás során fiókot nem, legfeljebb kirendeltségeket fognak bezárni, de ez nem jelenti azt – hangsúlyozta Vida József –, hogy a kirendeltség-hálózat drasztikusan csökkenne.

A csoportunk nem akvizíciós folyamatra készül. Ha a Budapest Bank eladósorba kerül, akkor – a többi bankkal együtt vélhetően – megnézzük majd, milyen lehetőséget jelentene egy vásárlás

– kommentálta a Budapest Bank esetleges megvételére vonatkozó kérdést Vida József.

Takarékbank takarékszövetkezetek egyesülés
Kapcsolódó cikkek