Pénz- és tőkepiac

Már a jövő év első felében kiléphet a nemzetközi tőkepiacra a Konzum-Opus

Alig kilenc hónap alatt jelentős vagyonelemekkel bővült a fúzióra készülő Konzum-Opus csoport. A lezárt apportokkal és üzletrészvásárlásokkal az Opus Globalnál csaknem tizenhétszeres, a Konzum Nyrt.-nél pedig tizennégyszeres a sajáttőke-növekmény – mondta a Világgazdaságnak Fekete Péter, a Konzum vezérigazgató-helyettese.

A pénteken lezárt tőkeemelés-sorozattal becslésük szerint 250 milliárd fölé emelkedett az Opus saját tőkéje. Miből áll ma a cég vagyona, és mikor tudják megmondani a tranzakciók saját tőkére gyakorolt pontos hatását?

Az Opus csoport elsősorban termelő iparágakban van jelen. A tőkeemeléssel épül egy jelentős energetikai láb a Mátrai Erőmű Zrt.-n keresztül, a társaság rendelkezik érdekeltségekkel a mezőgazdasági és élelmiszeripari szegmensben is, tulajdonában van a régió egyik legnagyobb izocukorgyára, a KALL Ingredients Kft., a Csabatáj Zrt. és a jövő év elején induló búzakeményítő-üzem, a Viresol többségi üzletrésze. Emellett ipari termeléssel foglalkozó ágán tulajdonosa a Wamsler tűzhely- és kandallógyárnak, az Euro Generál Építő és Szolgáltató Zrt.-nek, többségi tulajdonosa lesz a Mészáros Építőipari Holdingnak, amely az R – Kord Kft.-t és a Mészáros és Mészáros Kft.-t tulajdonolja. A 250 milliárd feletti saját tőke konzervatív becslés, amelyet a dece­m­beri zárómérleg elkészítése után lehet majd pontosítani. Az a lényeges, hogy a legnagyobb cégeink jelentős további növekedés előtt állnak. A két építőipari cég jelenleg több mint 300 milliárd forint értékű rendelésállománnyal rendelkezik, és várakozásaink szerint a közeljövőben további bővülés várható. A két élelmiszeripari cégünk, a KALL és a Viresol komoly termelésfelfutás előtt áll, és teljes kihasználtságot feltételezve az EBITDA-potenciálja mindkettőnek hatmilliárd forint körüli. A Mátrai Erőművet pedig nehéz pénzügyi helyzetben vettük át, és úgy gondolom, hamarosan látni fogjuk a menedzsment munkájának eredményét a társaság pénzügyi számain.

Mi volt az oka, hogy a tőkeemelésnél az ütemterven menet közben kétszer is módosítaniuk kellett?

A tranzakciókat idén februárban jelentettük be, az ütemezést számos rajtunk kívül álló tényező alakította, amelyek befolyásolták a konstrukciókat, a vagyonértékelések menetét és így az apportok időpontját is. Csak néhány példa: a bejelentéskor például még csak az izocukorgyár 30 százalékos tulajdonának megszerzését terveztük, a tárgyalások során derült ki, hogy az alapító tulajdonos a társaság egészét is szívesen eladná. A Mátrai Erőmű reorganizációjáról véleménykülönbség alakult ki az EPH csoporttal, végül a cseh partnerünk úgy döntött, hogy két ütemben értékesíti üzletrészét, és jövő év júniusáig ki is száll a vállalatból. Az sem volt mellékes tényező, hogy a társaság csaknem 9 milliárdos veszteséget termelt a német tulajdonosok utolsó évében, a cég működését stabilizálni kellett. A számok viszont azt mutatják, hogy a részvényeseknek megérte kivárniuk, hiszen februárban még csak 110-120 milliárdos tőkeemelést terveztünk, ehhez képest ennek nagyjából a kétszeresével, több mint 200 milliárd forinttal nőtt az Opus saját tőkéje.

Fekete Péter, a Konzum Nyrt. vezérigazgató-helyettese
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Miért döntöttek a médiaportfólió értékesítéséről?

A lépés a további stratégiai irányokat tükrözi. Mint befektetési holding, folyamatosan keressük, hogy melyek azok az iparágak, amelyek stratégiai jelentőségűek és jók a növekedési kilátásaik. A jelenlegi portfólióelemek jól működnek együtt, a médiavállalat azonban nem rendelkezik hasonló potenciállal. A csoportszintű EBITDA középtávon 4-5 milliárdról 1-1,5 milliárdra apadhat elsősorban a nyomtatott sajtó negatív piaci kilátásai miatt. Számos tényező mellett ezért is döntöttünk úgy, hogy a portfóliót még most értékesítjük, az abból származó bevételt pedig a Mátrai Erőművet tulajdonló Status Power Invest Kft. 55 százalékos üzletrészének megvásárlására fordítjuk. A részvényesek szempontjából fontos, hogy könyv szerinti érték fölött értékesítettük a médiavállalkozásokat, a tranzakcióval egyszeri, 3 milliárdos profitot szerez az Opus, ráadásul jelentős adósságtehertől is megszabadult a vállalat.

Hogyan változik a médiaportfólió kiesésével az Opus jövedelmezősége és a saját tőkét érintő célkitűzések?

Önmagában a Mészáros Építőipari Holding jövedelemtermelő képessége is bőven fedezi ezeket a bevételeket. A társaság a két építőipari céget, az R – Kord Kft.-t, valamint a Mészáros és Mészáros Kft.-t. tulajdonolja. A PricewaterhouseCoopers értékeléséből is látható, hogy közel 60 milliárd forintos üzletrészről van szó. Ez az összeg jóval meghaladja a februári várakozásainkat, elsősorban a korábban említett szerződésállomány alapján, ami jelentősen bővült 2018-ban. Ez a 60 milliárd forintos érték egyes vélemények szerint így is konzervatív, mert csak a meglévő szerződésállományt értékeli, és nem veszi figyelembe az üzleti tervben szereplő jövőbeni lehetőségeinket. Az Opus a médiavállalkozások nélkül a jelenlegi portfóliójával előzetes számításaink szerint minimum 20-25 milliárd forintos EBITDA-t termelhet 2019-ben, összehasonlításképpen, tavaly ez 7,9 milliárd forint volt. Úgy gondolom, hogy két-három éven belül nem irreális a 40-50 milliárd forintos EBITDA elérése sem.

Múlt héten lezárták a Konzumnál is a tőkeemeléseket a korábban Leisztinger Tamás tulajdonában lévő szállodaportfólió követelésállománya és a Balatontourist csoport apportjával. Hogyan hatnak a tranzakciók a vállalat működésére?

A Konzum ma nagyon erős turisztikai portfólióval rendelkezik, a Hunguest Hotel Zrt.-vel együtt 18 belföldi és öt külföldi szálloda tulajdonosa, emellett közvetlen konszolidációs körébe tartozik a Balatontourist, a legnagyobb tó körüli kempingüzemeltető vállalat. Jelentős érdekeltségekkel rendelkezünk a pénz-, a tőke- és a biztosítási piacon, továbbá az ingatlanbefektetések területén is az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt.-n keresztül. Ma a Konzum már nem az a vállalat, amely tavaly ilyenkor volt. Saját tőkéje az előzetes becslések szerint meghaladja a 68 milliárd forintot, nagyjából 6-7 milliárdos EBITDA mellett. Ahogy korábban már jeleztük, a Konzum-portfólió is két-három év távlatában tízmilliárdos EBITDA-t célozhat meg.

A közgyűlés jóváhagyásával megkezdődhet a Konzum és az Opus fúziója. Hogyan néz majd ki a folyamat?

Úgy számolunk, hogy a Konzum beolvadásával 350-400 milliárd forintos kapitalizációval 320 milliárd fölötti saját tőkéjű céggé válik az Opus. A december 3-i közgyűlési felhatalmazásokkal megkezdjük az egyesülés részleteinek kidolgozását, amelynek eredményét jövő tavasszal, egy újabb rendkívüli közgyűlésen tárja a részvényesek elé a menedzsment. Ezek jóváhagyása után nyújtható be a Konzumra vonatkozó törlési kérelem, és kezdődhet meg az új Opus-részvények bevezetése.

Hogyan alakul majd az átváltási arány?

A tranzakció jelen fázisában erről még nem tudunk beszélni, a részvényátváltás meghatározásához több tényezőt kell figyelembe venni, a társaságok kapitalizációját és azok egymáshoz viszonyított arányát, a könyv szerinti értékét. Célunk, hogy egy független, nemzetközi hátterű befektetési bankot is bevonjunk a cserearányok meghatározásába. Mindehhez azonban előbb le kell zárnunk az érintett társaságok idei gazdasági évét is. Mindenképpen fair elszámolást szeretnénk a társaságok részvényeseivel. A cserearányról legkorábban február–március környékén tudunk majd részleteket közölni és a közgyűlés elé terjeszteni.

A nemzetközi piaci megjelenést mikorra tervezik?

Több nemzetközi befektetési szolgáltatóval tartjuk a kapcsolatot, és úgy tervezzük, hogy 2019 első felében megjelenünk a nemzetközi tőkepiacon.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek