Pénz- és tőkepiac

A 2024-es előírások szerint tud kártalanítani az OBA

Ha becsődölt valamelyik bank, az Országos Betétbiztosítási Alap 2014 óta hét munkanapon belül ki tudta fizetni a kártalanítást a betétesek döntő részének – az uniós szabályozás ezt csak 2024-től várja el.

Ha az NHB Növekedési Bank likviditási helyzetének helyreállítását célzó intézkedések nem vezetnek eredményre, hamar vizsgázhat az új uniós előírásoknak való megfelelésről a magyar betétbiztosítási rendszer. A jogszabályok szerint 2019. január 1-jétől az uniós betétbiztosítók – így a magyar Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) is – a korábbi húsz helyett már tizenöt munkanap alatt kötelesek a tiszta jogállású ügyfeleket kártalanítani olyan esetben, ha egy pénzintézet működési engedélyét a felügyelet visszavonja. Mint ismert, az NHB Bank esetében a magyar Nemzeti Bank december 18-án harminc napra függesztette fel a 7 millió forintot meghaladó kifizetések teljesítését és rendelt ki felügyeleti biztost az intézményhez.

Fotó: MTI/Vajda János

A legutóbbi hasonló intézkedés a Széchenyi Bank kapcsán történt, akkor a harminc nap elteltével a felügyelet kénytelen volt visszavonni a hitelintézet működési engedélyét és megindítani a kártalanítást.

Az NHB esetében 2019. január 17-én jár le a harminc nap, ekkor már több mint két hete érvényben lesz a szigorúbb szabályozás.

Szerencsére – az eddigi tapasztalatok szerint – az OBA simán tudja venni az uniós akadályt. Legutóbb 2011-ben, a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet esetében haladta meg a tiszta jogállású ügyfelek kártalanítása a tizenöt munkanapot – akkor a több mint 15 ezer betétes 94 százaléka kapott összesen 33,2 milliárd forintnyi kártérítést 18 napon belül az OBA-tól. A legutóbbi bankcsőd a DRB Bank bedőlése volt, ekkor mindössze öt munkanap kellett ahhoz, hogy a betétbiztosító a 73 ezer betétes 95,5 százalékának több mint 103 milliárd forintnyi kártérítést fizessen.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

OBA Bank betét biztosítás
Kapcsolódó cikkek