Pénz- és tőkepiac

A Megakrán az első fecske

Kedden elkezdődött a kereskedés a BÉT Xtend piacán a platformon elsőként megjelenő, emeléstechnikai megoldásokkal foglalkozó vállalat részvényeivel.

Kedden elkezdődött a kereskedés a Budapesti Értéktőzsde középvállalati igényekre szabott Xtend piacán a platformon elsőként megjelenő vállalat, az emeléstechnikai megoldásokkal foglalkozó Megakrán Nyrt. részvényeivel. Reggel Langmáhr Tamás, a cég igazgatóságának elnöke indította a tőzsdei kereskedést a BÉT csengőjének ünnepélyes megszólaltatásával. A tőkeemelési tranzakcióban, amelyre novemberben került sor, megvalósult a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap első befektetése is.

Balról jobbra: Bánfi Zoltán, az MKB Bank vezérigazgató-helyettese; Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója; Langmáhr Tamás, a Megakrán igazgatóságának elnöke; Vitkovics Péter, a Megakrán felügyelő bizottságának elnöke; Seres Réka, a Megakrán vezérigazgató-helyettese; Várszegi Sarolta, az EY Law Office ügyvédje; Dezse Margaret, az EY partnere; Viola Csilla, a Megakrán vezérigazgató-helyettese; és Maróti István, a Megakrán vezérigazgatója
Fotó: Budapesti Értéktőzsde

A Megakrán novemberben hozta meg közgyűlésén a zártkörű tőkeemelésről szóló döntést, amelynek során újonnan kibocsátott részvényeket regisztrált a BÉT Xtend piacára.

A tranzakcióban, amelynek összértéke 678 millió forint volt, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap 40 százalékos mértékben, az egyéb intézményi és magánbefektetők mintegy 30-30 százalékos mértékben vettek részt.

A bevezetés és a forgalomban tartás során a társaság kijelölt tanácsadója az MKB Bank Zrt., illetve a tranzakció pénzügyi, és jogi tanácsadásában az EY vett még részt a Megakrán partnereként.

A speciális emeléstechnikai és gépsortelepítési feladatokat, valamint több, szorosan ehhez a tevékenységekhez kötődő kiegészítő szolgáltatást nyújtó Megakrán ügyfélkörét jellemzően az elektronikai, az élelmiszeripari, a gyógyszeripari és az energetikai szektorból érkező iparvállalatok alkotják. A vállalat a tőkeági finanszírozás segítségével további fejlesztéseket, kapacitásbővítést, piaci terjeszkedést kíván megvalósítani.

magyar tőzsde BÉT Xtend piac Megakrán
Kapcsolódó cikkek