Pénz- és tőkepiac

Gyülekeznek a bukott angyalok

A bóvli kategóriába éppen leminősített cégek fontos részét képezik a befektetési univerzumnak, még külön ETF is van, amely ezekbe fektet.

Bukott angyaloknak, fallen angel­s­nek nevezik azon cégek kötvényeit, amelyeket éppen leminősítettek a befektetésre ajánlottból a bóvli kategóriába. E cégek fontos részét képezik a befektetési univerzumnak, még külön ETF is van, amely ezekbe fektet.

Fotó: AFP

Egy ideje egyre nagyobb érdeklődés övezi az ilyen társaságokat, amelyek az évekig mesterségesen alacsonyan tartott kamatokat kihasználva kezdtek eladósodni (leginkább kötvényeket kibocsátani), hogy ebből saját részvényeket vásároljanak vissza, azaz a részvénytőkét folyamatosan kötvényekre cserélték. A befektetők persze vevők voltak erre, mert olyan alacsony volt a hozamszint, hogy aki kötvénykitettséget szeretett volna, és eközben pénzt is keresni, annak el kellett mozdulnia a kockázatosabb vállalati papírok irányába.

Ma az amerikai vállalatikötvény-piac körülbelül 8-9 ezermilliárd dolláros, ebből a bóvli kategória 1,2-1,4 ezermilliárd dollár.

Az arányokat látva felmerül a kérdés: mi történik, ha egy-két nagyobb cég fallen angellé válik, és leminősítik?

Ez jó pár társaságnál súlyos kockázat. Az utóbbi hónapokban a General Electric, Amerika egykori vezető ipari konglomerátuma került a figyelem középpontjába. A cégnél most a konszern túlélése érdekében a jobb üzletágak kiárusítása zajlik.

A GE hitelminősítése éppen a bóvli kategória felett áll, és nagyjából 115 milliárd dollárnyi kötvénye van a piacon. A másik szereplő a Ford, ahol a menedzsment is figyelmeztetett arra, hogy az autóeladások a csúcson vannak, és pusztán a részvényárfolyamból kiindulva a Fordnak nem megy túl jól.

A járműgyártónak 90 milliárdnyi kötvénye forog a piacon. Csaknem 250-500 milliárd dollárnyi olyan kötvényt találunk még, amely nem áll már messze a bóvliba sorolástól. Azt gondoljuk, hogy ez erős hatással lehet majd a gyengébb minősítésű kötvények piacára is, tekintve, hogy ennek 20-30 százalékát teszi ki. Jövőre további kamatemelések várhatók Amerikában, ezért érdemes lesz szorosan követni e cégek sorsát.

GE fallen angels Ford bóvli kötvény ETF
Kapcsolódó cikkek