Pénz- és tőkepiac

Bővül Észak-Amerika gyógyszeripara

Miközben tavaly év végén rég nem látott általános áresést tapasz­tal­hattunk az eszközpiacokon, az észak-amerikai legális marihuá­na­ágazat robogó vonata újabb mérföldkő mellett száguldott el.

A kendertermesztés decemberi liberalizálása az Egyesült Államokban nagy lendületet adott a legális „cannabisness” őshazájának számító Kanadában néhány éve létrejött vállalatok növekedésének. E vállalkozások számára az Egyesült Államok piaca nagyságrendekkel bővülő értékesítési lehetőségeket ígér. Emellett a termelés, a és az elosztás területére kiterjedő, azokat összekapcsoló integrációk, szövetségek (dohányipar, üdítőitalok, egészségipar) kiépítése is gőzerővel folyik.

Fotó: AFP/Lars Hagberg

Az ágazatba rengeteg tőke áramlik, a dohányipari konszern részesedésszerzésétől a New York-i tőzsdei bevezetésig. A dotkom történethez hasonlóan izgalmas lehetőségeket kínáló ágazat fejlődésének hosszabb távú kifutása nehezen megjósolható, az azonban várható, hogy

a legális cannabiságazat legnagyobb húsz nyilvános társaságának 43 milliárd dolláros jelenlegi piaci értéke jelentősen növekszik majd.

Azt sem lehet megmondani előre, hogy az ágazat öt legnagyobb vállalata (Tilray, Canopy Growth, Aurora Cannabis, GW Pharmaceuticals, Cronos Group) közül melyek lesznek a legnagyobbak, és milyen eredménnyel működnek majd néhány év múlva. Arra azonban számíthatunk, hogy egyes részvények ára időről időre gyors emelkedéssel reagál a kedvező vállalati hírekre.

Ilyen az Aurora Cannabis árfolyama is, amely az előző évi szintről várhatóan az ötszörösére bővülő negyedéves értékesítési adatok és egy fontos akvizíció hírére 7 kanadai dollárról csaknem 10 dollárra nőtt az elmúlt tíz napban. Az ágazat részvényeibe történő azonban egy érettebb ágazathoz képest nagyobb kockázatokkal jár: rövid a gazdasági-pénzügyi idősor, továbbá felvásárlások, ágazati konszolidáció, a jogi szabályozás változása növelheti az egyes befektetések kockázatait, amelyek azonban egy megfelelő ETF-en keresztül részben mérsékelhetők.

STRATÉGIA Aurora Cannabis gyógyszeripar kannabisz
Kapcsolódó cikkek