Pénz- és tőkepiac

Esett az alumínium ára

Csökkent az alumínium tőzsdei ára arra a bejelentésre, hogy az amerikai szenátus megszavazta az alumíniumgyártó ágazat egyik vezető cége, a RuszAl vállalattal szembeni szankciók feloldását. A kérdésben még a képviselőháznak is döntenie kell.

Csütörtök délután a londoni fémtőzsdén (LME) az alumínium ára tonnánként 1,7 százalék csökkenéssel, 1827 dolláron állt.

Az amerikai szenátus szerdán határozott arról, hogy nem hosszabbítja meg az Oleg Gyeripaszka orosz oligarchához köthető vállalattal szembeni szankciókat. Az amerikai pénzügyminisztérium decemberben már jelezte, hogy megszünteti a szankciókat a RuszAllal szemben.

A RuszAl a világ legnagyobb alumíniumtermelője Kína után, termelése és exportja a világ alumíniumfogyasztásának a 9 százalékát fedezi.

Fotó: AFP/Roland Weihrauch/dpa

Oleg Gyeripaszka az egyik legbefolyásosabb orosz oligarcha, akit Washington tavaly április 6-án tett feketelistára más orosz oligarchákkal, vállalatokkal és kormányzati tisztségviselőkkel együtt a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt „káros” beavatkozásra, a Krím bekebelezésére és a szíriai szerepvállalásra hivatkozva.

A Politico című lap akkor azt írta, hogy „Putyin belső köreit” érintik a büntető szankciók. Gyeripaszkáról a lap megemlítette, hogy ő az, aki kapcsolatban állt Paul Manafort lobbistával és tanácsadóval, Donald Trump elnökválasztási kampányának első menedzserével.

Oleg Gyeripaszka az En+ nevű cégén keresztül rendelkezett 48,13 százaléknyi részesedéssel a RuszAlban.

A milliárdos üzletember 2018. május végén lemondott igazgatói tisztségéről. Az akkor kiadott közlemény szerint „a vállalat és részvényesei érdekeinek védelmében” szakított a céggel.

alumínium Ruszal londoni fémtőzsde
Kapcsolódó cikkek