Pénz- és tőkepiac

Használt lakásokra megy a hitelek zöme

A tavaly felvett lakáshitelek közel háromnegyedét használt ingatlanok vásárlására fordították a háztartások, miközben az építést és új lakás vásárlását csak a szerződések nem egészen 18 százalékánál jelölték meg célként. Az előttünk álló hónapokban viszont érezhetően változhat a helyzet.

Változatlanul a használt lakások vásárlása dominál a célok között a magyarországi lakáshitelpiacon – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból. A jegybank adatai szerint a 2018 első tizenegy hónapjában felvett 793 milliárd forintnyi lakáshitel csaknem háromnegyedét – 73,7 százalékát – fordították használt ingatlan vásárlására a lakossági és önálló vállalkozói ügyfelek. Ráadásul a használt lakások súlya még növekedett is 2017 hasonló időszakához képest, hiszen akkor még „csak” 70 százalék körül alakult ez az arány.

Fotó: Vémi Zoltán

Az új lakás vásárlására, építésére, illetve bővítésére fordított kölcsönök aránya viszont összességében csökkent egy év alatt. Az MNB adatai szerint a 2018 novemberének végéig tartó időszakban felvett lakáshitelek 17,6 százalékát fordították erre a célra, szemben az egy évvel korábbi 18,3-del. Ezzel együtt az új lakások vásárlására fordított hitelek összege majdnem másfélszeresére, 64 milliárd forintra emelkedett egy év alatt – ezzel az arányuk 7,2-ről 8,1 százalékra nőtt –, vagyis az új ingatlanoknál az építések és a bővítések húzták le az arányt.

A felújítások és korszerűsítések aránya változatlanul igen alacsony a hazai lakáshitelpiacon: a múlt év első tizenegy hónapjában 29,5 milliárd forintnyi lakáshitelt költöttek erre a célra, 23,9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ennek eredőjeként a felújítási hitelek aránya is csökkent a teljes új portfólión belül – hiszen a teljes piac 33,6 százalékkal bővült –, 3,7 százalékot ért el az egy évvel korábbi 4 százalékkal szemben.

A használt lakások dominanciája persze nem meglepő, hiszen az emelkedő ingatlanárak és a szűkös újlakás-piaci kínálat ebbe az irányba terelte a vásárlókat az elmúlt években. A helyzet ugyanakkor már rövid távon, akár már ebben az évben is gyökeresen megváltozhat.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018 első kilenc hónapjában 10,2 ezer új lakást vettek használatba Magyarországon, 28 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A közelmúltban megjelent becslések szerint a 2018-asnál bő 20 százalékkal több, 22-23 ezer új lakás épülhet Magyarországon, így a bővülő kínálat nyomán az új lakások szerepe jelentősen növekedhet a lakossági ingatlanberuházásoknál. Az új építésű ingatlanok irányába terelheti a vásárlókat a családi otthonteremtési kedvezmény kibővítése is, hiszen a tízmillió forintos, kamattámogatott felvételének lehetősége az új lakásoknál már a kétgyermekes családok számára is adva van.

További részletek a Világgazdaság szerdai számában

 

újlakás-piac ingatlanvásárlás lakáshitelek használt lakás
Kapcsolódó cikkek