Pénz- és tőkepiac

Technológiai cég gasztrobeütéssel

A magyar tőzsdére tegnap beveze-tett Cyberg Corp. hibrid modellel kezdi meg a nemzetközi terjeszkedést.

Indul a Kajahu belvárosi éttermének online foglalási programja. A Booker program az étteremben asztalt foglaló vendégek számára diszkontot is nyújtó időpontopciókat kínál majd fel,

közben gondot fordít arra az induló vendéglátóhelyek számára fontos szempontra, hogy a nyitvatartás során lehetőleg egyenletesen telítődjön a vendégtér

– így magyarázta a koncepciót Rózsa Balázs, az éttermet működtető Cyberg Corp. Nyrt. elnök-vezérigazgatója a társaság tőzsdei megjelenését köszöntő becsengetés alkalmából tartott sajtóbeszélgetésen.

A Budapesti Értéktőzsde közepes méretű vállalkozások számára kialakított Xtend kategóriájába tegnap bevezetett cég önálló fejlesztései közül ez a legújabb technológiai újdonság.

Jó hír, hogy az előre kifizetett foglalások akkor sem vesznek kárba, ha valamiért a vendég nem jut el a Kajahuba a lefoglalt időpontban, hiszen másodpiaci forgalomban értékesíthető lesz a foglalás a társaság online-rendszerén.

A vállalat budapesti, Petőfi Sándor utcai étterme után a Corvin sétányon nyitja meg nemsokára második vendéglátóhelyét. A Cyberg elsősorban nem gasztrocégként definiálja magát, hanem egyfajta hibrid modellt épít a gasztro- és a technológiai szféra összeházasításával. Bevételei legnagyobb részére tervei szerint a franchise-jogok értékesítéséből tesz majd szert.

A cég belföldi és külföldi terjeszkedése már megkezdődött, itthon és négy környező országban is talált már vevőt, várhatóan 83 étterem működik majd ötletei átvételével a régióban.

Fotó: Kallus György / VG

Szabó Erik, a Cyberg tech guruja, aki vezérigazgató-helyettesi pozícióban felel a fejlesztésekért, elmondta, hogy a franchise-rendszer részét képező digitális újdonságok nagy része már kipróbálható. Ezek közé tartozik, hogy az étterem változatos és standardizálható menüjéből az asztalba épített érintőképernyős felületről, de akár okostelefonról is leadható a rendelés. Amíg a vendég a pincért várja, csetelni kezdhet a többi vendég közül az ülőhelye alapján célzottan kiválasztott személlyel. A Kajahu oldalán csetelve senkinek sem kell attól tartania, hogy egy algoritmussal társalog, hiszen a beszélgetőtársa néhány méterre ül tőle. A cég a vendégek hozzájárulásával és a GDPR-szabályok betartásával adatbázist épít, és személyre szabott menüt is összeállíthat a vevőknek.

A részvénytársaság októberi zárt körű részvénykibocsátása is sikeres volt, olyan alapkezelők jegyezték le az új részvényeket, mint az OTP, a Generali, az Equilor, a Concorde és az Amundi. Az emeléssel

a 2017-ben 182 millió forintos forgalmat és 32 millió forintos veszteséget elérő Cyberg alaptőkéje 298 millió forintra nőtt, a részvények 1800 forintos kezdőára alapján az induló tőzsdei kapitalizációja 5,4 milliárd forint. A cég igazgatósági tagjai is a kompetenciáról győzhették meg a befektetőket.

Lendületes forgalommal kezdett a társaság a parketten

A Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriájába tegnap bevezetett Cyberg Corp. Nyrt. részvényei 75 millió forintos forgalommal mutatkoztak be az első kereskedési napon. A nemzetközi franchise-hálózatot indító cég papírjai nemcsak tartották 1800 forintos bevezető árukat, hanem 6 százalékkal 1900 forintra erősödtek.

A teljes cikk a Világgazadáság pénteki számában olvasható

Cyberg BÉT IPO
Kapcsolódó cikkek