Pénz- és tőkepiac

Új igazgatósággal, Alpinvex néven folytatná a Plotinus

Hosszú évek kemény munkájával Zsiday Viktor 6000 forintig tornászta fel a magyar Berkshire Hathawaynek is nevezett Plotinus árfolyamát, amely most néhány hírre pár hét alatt megduplázódott.

A Plotinus Holdingban az Alte­rából és az Appeninnből ismert vezetők vehetik át az irányítást, ha a részvényesek megszavazzák a január 23-ra meghirdetett közgyűlésen az erre vonatkozó határozattervezetet – derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett dokumentumokból. A közgyűlési előterjesztések néhány órával azután jelentek meg a BÉT oldalán, hogy a Plotinus ugyanott nyilvánosságra hozta az ifjabb Ádámosi Györgyhöz köthető svájci székhelyű AGY69 AG 20 százalékos szavazatijog-szerzését a társaságban. Ádámosi György korábban saját tulajdonú cégein keresztül közvetve jelentős részesedést szerzett az Appeninnben és az Alterában is, befolyását azonban viszonylag rövid ideig őrizte meg mindkét cégben, majd érdekeltségeit a későbbi meghatározó tulajdonosoknak adta tovább.

Fotó: VG / Vémi Zoltán

A társaság részvényeseinek javasolt új igazgatósági tagok – Prutkay Zoltán, Kovács Attila Gábor, Csizma László, Lakatos Julianna és Kalmár Zoltán – mindannyian helyet kaptak annak idején a két másik nyilvános részvénytársaság valamelyikének vagy mindkettőnek a vezető testületeiben is. Ezek után nem meglepő, hogy a közgyűlési előterjesztések között szereplő javaslat szerint a Plotinus új székhelye a XII. kerületi Lejtő u. 17/A lesz, ahol korábban az Altera működött. A hírekre a Plotinus december első felében még 6000 forint körül járó árfolyama pénteken – 20 százalékos limittel drágulva – 12 300 forintra lőtt ki.

Két kötelezettségnek kell még eleget tennie a társaságnak a január végi közgyűlésen. Az egyik a korábban a holding tulajdonában álló Plotinus Invest Vagyonkezelő Zrt. átruházásakor vállalt névváltoztatás, hiszen a Plotinus elnevezést a vagyonkezelő cég kapta meg. Az igazgatóság meg is tette az indítványát, amely szerint az Alpinvex elnevezést kapná a cég. Végül a közgyűlés előtt fekvő erre vonatkozó előterjesztés elfogadása esetén, a jogszabályi előírások értelmében, a saját tulajdonú részvények egy részének bevonásával 43 millió forinttal leszállítanák a társaság alaptőkéjét. Ennek megfelelően a cég 834 millió forintos jegyzett tőkéje 791 millió forintra csökkenne. A menedzsment a részvénytársaság tevékenységi körét is bővíteni tervezi, de az előterjesztés nem nevezi meg az új működési területeket.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

kispapír Plotinus Alpinvex
Kapcsolódó cikkek